Yrittäjyyden osaamismerkki on nyt kaikkien lukioiden käytettävissä

Lukiokoulutukselta odotetaan entistä vahvempaa yrittäjyys- ja työelämätaitojen opetusta. Mutta miten lukiolainen voi osoittaa näiden taitojen hallintaa ja hyödyntää osaamistaan esimerkiksi työnhaussa ja jatko-opintoihin suunnatessaan?

 

YES-verkosto on yhdessä Hämeenlinnan lyseon lukion ja Talous ja nuoret TATin kanssa kehittänyt digitaalisen yrittäjyyden osaamismerkin, jonka suorittamalla opiskelija voi osoittaa hallitsevansa erilaisia yrittäjyystaitoja. Pilotointivaihe on nyt ohi ja osaamismerkki on tullut kaikkien lukioiden käytettäväksi.

Mikä on yrittäjyyden osaamismerkki?

Osaamismerkin avulla opiskelija voi osoittaa esimerkiksi yrittäjyysopinnoista saatua osaamista, mutta osaamismerkki helpottaa myös etenkin koulun ulkopuolella hankitun yrittäjyysosaamisen tunnistamista ja tunnustamista.

Yrittäjyyden osaamismerkki mittaa kahdeksan eri yrittäjyystaidon hallintaa. Yrittäjyystaidot perustuvat Euroopan komission Entrepreneurship Competence Framework -julkaisuun, joka voidaan nähdä yrittäjyystaitojen opetuksen perustana Euroopan unionissa. Yrittäjyysmerkin sisällöissä on huomioitu myös suomalainen koulutusjärjestelmä, opetussuunnitelmat ja opetus- ja kulttuuriministeriön yrittäjyyslinjaukset.

Osaamismerkin edellyttämä osaaminen on voinut kertyä esimerkiksi osana oman yrityksen pyörittämistä, koulutyössä, työharjoittelussa tai erilaisilla yrittäjyyskursseilla. Osaamismerkki suoritetaan digitaalisella alustalla kahdeksan näytön kautta.

Lue lisää osaamismerkistä ja siitä kuinka ottaa se käyttöön täältä. 

Liitetyt materiaalit

Yrittäjyyden osaamismerkki