Yrittäjän päivää vietetään syyskuun alussa 5.9. Vuodesta 1997 lähtien juhlistetun merkkipäivän tarkoituksena on juhlistaa yrittäjiä, tukea yrittäjätoimintaa, edistää yrittäjyyden arvostusta sekä tehdä yrittäjyyttä tutuksi.
Päivä on oiva tilaisuus myös päiväkodeille ja eri oppilaitoksille toteuttaa esimerkiksi yritysyhteistyötä, erilaisia yrittäjyysteema- ja ilmiöviikkoja tai yrittäjyyteen liittyviä tempauksia ja oppitunteja, joiden kautta lapset ja nuoret saavat tietoa yrittäjyydestä ja yrittäjämäisistä valmiuksista.
Tralla.fi on koonnut yhteistyössä kumppaneidensa kanssa vinkkejä, malleja ja materiaaleja, miten juhlistaa yrittäjän päivää lasten ja nuorten kanssa. Osa esimerkeistä soveltuu etänä toteutettavaksi. Lisää ideoita löytyy Trallan materiaalihausta.
Yritysyhteistyömalleja ja ideoita teemapäiviin
Alla esimerkkejä Suomen Yrittäjien malleista
Videoterveiset yrittäjälle
Ryhmän tehtävänä on tehdä lyhyt esittelyvideo yrittäjälle. Videossa esitellään oppilas- tai opiskelijaryhmä sekä kerrotaan, millaisia asioita ryhmä haluaisi kuulla yrittäjältä. Video lähetetään yrittäjälle ennakkoon. Tehtävä soveltuu pienille ryhmille tai esimerkiksi yhdeksi työpajarastiksi.
Yrittäjän haastatteluPerinteisen yrittäjätarinan sijaan opiskelijat haastattelevat yrittäjää ennakkoon tehtyjen kysymysten mukaan. Kysymykset on jaettu opiskelijoiden kesken etukäteen tai pari opiskelijaa toimii “toimittajina” ja kysyy kysymykset.
- Yrittäjävierailuun apua YES Kummeilta (sovellettavissa etänä toteutettavaksi)
- Malli yrittäjyysteemaiseen teema- tai ilmiöpäivään (sovellettavissa etänä toteutettavaksi)
Oppitunneille
- Yritys Hyvä -kilpailukausi alkaa: kaikki kilpailutehtävät julkaistaan Yrittäjän päivänä 5.9. Osallistua voivat lapset ja nuoret esikoululaisista toiselle asteelle. Lisäksi kilpailussa on oma sarjansa myös opettajaopiskelijoille. Täältä esimerkkejä viime lukuvuoden voittajatöistä ja ideoita yrittäjyysprojekteihin.
- Väritä yritysunelmia lasten sekä nuorten kanssa ja keskustele yrittäjyydestä, ammateista ja unelmista tehtävissä olevien kysymyksien avulla.
- Tarmo-yrittäjäpeli, pelillinen tarina, jonka aikana oppilaat auttavat Tarmoa yrityksen perustamisessa.
- Yrittäjyystesti, testaa oppilaiden kanssa rennon testin avulla, millaisia yrittäjiä he olisivat.
- Valmis Mun elämä, mun yritys -oppituntimateriaali
Materiaali sisältää valmiin oppituntimateriaalin (diat) ja ohjeet opettajalle. Oppitunnilla käydään läpi nuorten kanssa sitä, miten yritykset toimivat Suomessa, mitä yrittäjyys on sekä tuodaan innostavien esimerkkien kautta, millaisia nuoria yrittäjiä Suomessa on. Materiaali sopii yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. - Puhu rahasta-podcast: Yrittäjyyttä käsittelevät jaksot (esim. Kausi 2, jakso 4: Intohimosta unelmabisnekseksi tai jakso 3: Innovaatiosta yrittäjäksi)
Toinen aste ja korkeakoulut
- Kuunnelkaa YES Talk -podcastin jaksot ja tehkää niihin liittyvät tehtävät (jakso 1. ja jakso 2.). Tehtävät ja ohjeet kokonaisuudessaan täällä.
- Circula kiertotalous- ja yrittäjyyspeli
Circula on yhdessä tekemistä, ideointia ja oppimista. Peli on suunnattu ammatilliselle koulutukseen ja lukioille, ja aineistoa voi soveltaa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille.
- Yritä! Johdatus yrittäjyyteen -oppimateriaali on kattava oppimateriaalipaketti yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta. Toteuta esimerkiksi alla oleva tehtävä oppimateriaalikokonaisuudesta (Teema 1: Johdatus yrittäjyyteen) tai muu teemakokonaisuus.
- Bisnekset verkkoon-yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaalit sisältävät tehtäviä, joita voit hyödyntää yrittäjän päivän viikolla. Materiaalit ovat selkokielisiä, digitaalisia ja maksuttomia. Oppimateriaalit perustuvat ammatillisiin opetussuunnitelmiin ja soveltuvat kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin
- Suomen Yrittäjien: yrittäjätarina ja tehtävä
Suomen Yrittäjät ovat julkaisseet 12 videotehtävää. Yrittäjätarinoiden ja haastattelujen tueksi on laadittu valmiit tehtäväkokonaisuudet, jotka tutustuttavat yrittäjyyteen ja syventävät oppimista. Tehtävät on laatinut opinto-ohjaajat Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi, OpoCoaching Oy. Tutustu, kokeile ja hyödynnä helposti opetuksessasi. - Yrittäjyysaiheisia videoita
Yrittäjyysaiheisissa videoissa kerrotaan esimerkkiyrittäjien kautta asioista, joita tulee huomioida yritystoimintaa suunniteltaessa ja käynnistäessä. Lyhyiden videoiden aiheita ovat muun muassa liiketoiminnan suunnittelu, yritysmuodon valinta, vakuutukset ja rahoituksen hakeminen. - Yritysmuotojen vertailu -videosarja
Yrittäjyyttä suunnitteleva nuori halusi selvittää, mikä yritysmuoto soveltuisi hänelle parhaiten. Selvittämistyöstä tehtiin videosarja, joka auttaa myös muita yrittäjyydestä haaveilevia saamaan konkreettista lisätietoa eri yritysmuodoista.
Tapahtumia ja webinaareja
- Tunne Työ 2.0-lukiohankkeen aloituswebinaari 1.9. klo 13
Puhujina mm. Aalto-yliopiston työelämäprofessori Risto Sarvas ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. - Stadin ammattiopiston Yrittäjän päivän tilaisuus 3.9. klo 13-15.30
- Yrittäjyys kesätyönä-verkkopaneeli 3.9. klo 15
Paneelissa pääset kuulemaan nuorten kokemuksia yrittäjyydestä. - Yrittäjän päivä: Innostu kokeilemaan yrittäjyyttä! -verkkotapahtuma 4.9. klo 9.30. Tapahtuma on suunnattu erityisesti toisen asteen nuorille Etelä-Savossa.
Eri toimijoiden kokoamia vinkkejä
Vinkkilistaa täydennetään ja päivitetään yrittäjän päivän lähestyessä. Voit lähettää myös oman vinkkisi Trallaan täältä.