Tapahtuman tavoitteet
Lukion uudessa opetussuunnitelmassa korkeakouluyhteistyö nähdään tärkeäksi osaksi lukion opetusta. Tämän tilaisuuden tavoitteena oli esitellä pääkaupunkiseudun uskonnon opettajille erilaisia mahdollisuuksia sisällyttää korkeakouluyhteistyötä omaan opetukseensa.
Sisältö
Tilaisuudessa kuultiin opetuksen varadekaani Tuula Sakaranahon ajatuksia yhteistyöstä, yliopistotutkija Anuleena Kimanen esitteli tiedekunnan kaikille avoimia materiaaleja ja Teologian ja uskonnontutkimuksen päivien tuomia mahdollisuuksia opetukseen. Yliopistonlehtori Ilkka Lindstedt kertoi uudesta islamilaisen teologian suuntautumisvaihtoehdosta Helsingin yliopistossa.
Ylhäällä tilaisuutta avaamassa Teologisen tiedekunnan opetuksen varadekaani Tuula Sakaranaho, taustalla yliopistotutkija Anuleena Kimanen. Alhaalla Anni-Sofia Nikki.
Opiskelijalähettiläs Anni-Sofia Nikki kertoi, miten oppitunnille on mahdollista saada yliopistosta ja opiskelusta kertova opiskelijalähettiläs. Opiskelijalähettiläs voi myös opastaa vierailijaryhmää yliopistolla. opiskelijalähettilään tilaamiseen:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/99236/lomake.html
Projektikoordinaattori Helena Antikainen kertoi Korkeakouluyhteistyömallin luominen Helsinkiin -hankkeesta ja erilaisista kokeiluista Helsingin kaupungin lukiossa, joiden avulla pyritään lisäämään lukiolaisten tietoja ja kokemuksia korkeakouluopinnoista ja jatko-opintomahdollisuuksista.
Helsingin kaupungin lukioiden uskonnonopettajat Jenni Korte ja Anu-Elina Väkeväinen kertoivat, miten he ovat käyttäneet teologisen tiedekunnan kaikille avoimen videomateriaalia uskonnon kurssien opetuksessa. Jenni Korte on kokeillut myös yliopistosuunnistusta osana UE1-kurssia. Opettajien kokemuksista ja oppimateriaalista voi lukea tarkemmin Teologisen tiedekunnan videoita UE-oppitunneilla ja Yliopistoyhteistyö: videoita, vierailijoita ja verkkosivustoja ja UE Tralla-korteista.
Kuvassa uskonnonopettajat Anu-Elina Väkeväinen, Jenni Korte ja projektikoordinaattori Helena Antikainen hyvin onnistuneen tilaisuuden jälkeen.
Plussat
Tapahtuman aihe ja sisältö olivat ajankohtaisia ja kiinnostivat opettajia. Paikalle tuli runsaasti lukion uskonnonopettajia eri puolilta pääkaupunkiseutua ja paikalla oli myös muutamia peruskoulun opettajia.
Tapahtuman avulla opettajien oli helppo saada tietoa, minkälaisia mahdollisuuksia uskonnonopetuksessa on tehdä yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Toisten lukio-opettajien kokeiluista on myös kätevää poimia omaan opetukseen sopivia osia ja valmiit oppimateriaalit helpottavat opettajien työtä ja laskevat kynnystä yhteistyön aloittamiselle.
Jatkoideat
Vastaaville tilaisuuksille on varmasti tarvetta myös muissa oppiaineissa. Opettajien tietoja korkeakouluista ja yhteistyömahdollisuuksista kannattaa päivittää säännöllisin väliajoin. Tällä tavalla sekä lukio-opettajien että korkeakoulujen resursseja voidaan käyttää tehokkaasti.