Mitä tehtiin ja miksi?
- Rastiradan suunnittelussa tärkeimpänä tavoitteena on madaltaa lukio-opiskelijoiden kynnystä nähdä itsensä tulevana korkeakouluopiskelijana. Jotta tavoite toteutuu, on tärkeää, että kohteet ovat tulleet fyysisesti tutuiksi.
- Tehtäviin on liitetty Helsingin yliopiston opiskelija Anni Pokelan tekemiä lyhyitä videoita kohteista. Videoilla Anni selittää kohteisiin liittyviä huomioita yliopisto-opiskelijan näkökulmasta. Opiskelijalta opiskelijalle puhe toimii samaistuttavuudessaan oivallisesti kohteisiin tutustuttamisessa.
- Rastitehtävien suunnittelussa on mietitty myös sitä, että opiskelijoiden keskinäinen vuorovaikutus vahvistuu ja heillä on kivaa rastiradalla.
Kohteet: Kansalliskirjasto, Päärakennus, Tiedekulma, Porthania, Aleksandria ja Kaisa-kirjasto.
Esimerkkejä kysymyksistä:
- Etsi kansalliskirjasto (Unioninkatu 36). Tutustu kirjastoon ja selitä, miten kirjasto poikkeaa muista kirjastoista, joissa olet aiemmin vieraillut.
- Tutustukaa Tiedekulman arkkitehtuuriin. Mitä pidätte siitä? Mitä ajatuksia rakennus herättää? Voiko se toimia mielestänne inspiraation lähteenä?
- Vierailkaa alimman kerroksen Unisport-kuntosalilla. Näette laitteet ja varusteet heti kun astutte sisään. Miltä sali vaikuttaa? Pitäisikö lukioonkin saada vastaava?
- Etsikää opiskelijaravintola Unicafe. Mitä on tänään ruokana? Mitä ruoka maksaa yliopisto-opiskelijalle? Mitä mieltä olette hinnasta?
- Haastatelkaa jotakin vastaan tulevaa opiskelijaa. Kysykää, mikä on hänen mielestään parasta yliopisto-opiskelussa? Entä pahinta? Kirjatkaa tähän henkilön etunimi, ikä ja vastaukset
- Katsokaa video fukseille, eli ensimmäisen vuoden opiskelijalle suunnatuista kirjastovinkeistä ja vastatkaa kysymyksiin (Kaisa-kirjasto).
- Menkää kurssikirjalainaamoon ja selailkaa jotakin kurssikirjaa. Mikä on kirjan nimi? Mihin tieteenalaan arvelette sen liittyvän? Miltä vaikuttaa, olisiko kirjasta tehtyihin koekysymyksiin helppo vastata?
Vinkkejä opettajille:
- Linkki yliopistosuunnistukseen. Materiaalia saa käyttää omassa opetuksessa.
- Kierrokseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Liikkuminen paikasta toiseen (vaikka kohteet ovat lähellä toisiaan) kestää yllättävän kauan.
- Etukäteen on hyvä varmistaa, että kohteissa ei ole aukiolomuutoksia.
- Tavoitteet on hyvä kirkastaa etukäteen. Tavoitteet koskevat sekä ryhmätoimintaa että alueeseen/aiheeseen tutustumista. Kierroksella saa pitää hauskaa 🙂