Työura alkuun! -opintojakso koostuu kahdesta osiosta: lukiolaisen kesä- tai muun työn raportoinnista opintojaksosta vastaavalle opettajalle sekä työelämälähettivierailuista oppitunneille.
Koulun opettajakunnalla on saatavilla lista koulun opiskelijoista, joilla on muille jaettavaa työelämäkokemusta. Oppitunnin aiheeseen sopivasti opettaja voi tilata tunnilleen työelämälähettiläitä, ja käyttää heidän esitystään esim. tunnin aiheen virittelynä.
Laajemmalti työelämätaitoja käsittelevillä oppitunneilla (esim. opinto-ohjauksen oppitunneilla) työelämälähettiläs voi mahdollisuuksien mukaan tuoda mukanaan oman esimiehensä, työkaverinsa tai työpaikkayrityksensä rekrytoinnista vastaavan henkilön, ja yhdessä hänen kanssaan esitellä työpaikkaansa ja työelämäkokemuksiaan.
Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman laajalti nuoren lukioaikanaan hankkimaa työelämätietoutta. Jo työelämäkokemusta omaava nuori mahdollisesti rohkaisee muitakin ottamaan selvää ja hakeutumaan työelämään esim. kesätyön muodossa. Työelämälähettilään työpaikan yritys saa nuorten keskuudessa tunnettavuutta, joka voi auttaa yritystä rekrytoinnissaan. Työelämälähettiläänä toimiva lukiolainen saa opintojaksosta yhden lukiokurssin (tai uuden opetussuunnitelman parissa kaksi opintopistettä). Opintojakson suorittaminen edellyttää sekä kirjallista raporttia työelämäkokemuksista että valmiutta tarpeen tullen vierailla oppitunneilla esittelemässä työelämäkokemuksiaan.