Tikkurilan lukiossa toteutettiin työelämäpäivä lukion toisluokkalaisille. Päivän kulkuun annettiin kaksi vaihtoehtoa. Koulun järjestämässä vaihtoehdossa päivä aloitettiin työelämään liittyvällä luennolla. Tämän jälkeen syötiin lounas koululla, jonka jälkeen jalkauduttiin yritysvierailuille, joka pääsääntöisesti oli yritysesittely yrityksen tiloissa. Yritysvierailut toteutettiin n. 20 opiskelijan ryhmissä ja lisäksi jokaiseen yritykseen lähti mukaan yksi vastuuopettaja. Koulu järjesti n. 16-18 yritysvierailukohdevaihtoehtoa, joista opiskelijat valitsivat yhden etukäteen ilmoittautumalla. Toinen vaihtoehto työelämäpäivän toteuttamiseen oli opiskelijoiden itse järjestämä päivä. Tällöin opiskelijat etsivät itse heitä kiinnostavan yrityksen ja viettivät siellä joko puolikkaan tai koko päivän. Jos opiskelijat viettivät yrityksessä puolikkaan päivän, he osallistuivat aamun luennolle. Näiden kahden vaihtoehdon lisäksi myös huoltajille annettiin mahdollisuus tarjota vierailupaikka.
Vaativuus
Keskiverto
Toteuttaja
Opiskelija, opettaja, opinto-ohjaaja, rehtori ja yritys, työelämän edustaja tai kolmas sektori
Toteutettavissa 2. vuosikurssilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Sekä luennoitsijan että yritysvierailukohteiden tulisi olla sellaisia, jotka kiinnostavat nuoria. Luennoitsijana voidaan käyttää myös alumneja. Yritysvierailukohteiden toimialoilla ei sinänsä ole muuta väliä, kuin että yritykset edustaisivat monipuolisesti eri aloja. Yhteistyökumppanina voi käyttää myös esimerkiksi vanhempia tai jotakin järjestöä, jolloin näiden tehtävänä on auttaa etsimään yritysvierailukohteita tai luennoitsijoita.
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Luento ja yritysvierailut, sekä logistiikka päivän aikana, täytyi suunnitella etukäteen.
Toimintamallin aikaan koulussa ei ollut normaalin lukujärjestyksen mukaista opetusta.
Mallin toteuttamisesta tulee ottaa huomioon mahdolliset lisäkustannukset luennoitsijoista ja matkoista.
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Opiskelijat valitsivat yritysvierailukohteen oman mielenkiinnonkohteidensa mukaisesti. Mikäli opiskelija järjesti itselleen oman työelämäpäivän, sen pystyi suorittamaan esim. varjostamalla. Sekä koulun järjestämästä että opiskelijan itse järjestämästä työelämäpäivästä tuli tehdä reflektoiva tehtävä.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yritysyhteistyökumppaneiden tehtävänä on organisoida yritysvierailu. Yritykset voivat saada yhteistyöltä esimerkiksi näkyvyyttä, apua johonkin yritykseen liittyvään asiaan (kuten mielipiteitä uudesta tuotteesta) ja työvoimaa. Lisäksi sekä luennoitsijalle että yritysyhteistyökumppaneille lähetetään kiitosviesti tapahtuman jälkeen.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Toimintamallin juurruttamisessa tärkeää on, että koululla on selkeät rakenteet ja tieto kulkee eri osapuolten välillä hyvin. Jaettu vastuu siitä, kuka huolehtii kenenkin yhteyshenkilön kontaktoinnista vähentää yhdelle opettajalle kasaantuvaa työmäärää. Yhteyshenkilöiden ollessa aina samat saadaan myös jatkuvuutta. Juurruttamisessa auttaa myös ennakointi, huolellinen suunnittelu ja tapahtuman merkitseminen kalenteriin jo ennakkoon. Teemapäivät on hyvä olla koko koululle samaan aikaan, jolloin poikkeusaikataulut koskettavat kaikkia. Toimintaa on myös järkevää tarkastella ja kehittää jokaisen kerran jälkeen.