Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • English
  • Svenska
Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • English
  • Svenska
Tuotekortti Maksuton

Työelämä-, yrittäjyys- ja kansainvälisyyskasvatuksen luentosarja ja kurssi

8.7.2021
Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin ja toteutettiin työelämä-, kansainvälisyys ja yrittäjyyskasvatuksen sisältöjä ja tavoitteita yhdistävä työelämälähtöinen luentosarja. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.
Avaa materiaali

Mistä on kyse?

Mallin toteutus Luentosarjan tavoitteena oli esitellä kansainvälisiä uria, työtehtäviä ja yrittäjyyttä sekä globalisoituvassa maailmassa tarvittavia työelämä- ja businesstaitoja. Lisäksi haluttiin
Laajenna

Mallin toteutus

Luentosarjan tavoitteena oli esitellä kansainvälisiä uria, työtehtäviä ja yrittäjyyttä sekä globalisoituvassa maailmassa tarvittavia työelämä- ja businesstaitoja. Lisäksi haluttiin nostaa esille sitä, mitä kansainvälisyys tarkoittaa opiskelijoille, työntekijöille, yrittäjille ja yrityksille sekä globaalilla tasolla toimiville järjestöille ja niissä toimiville henkilöille.

Osallistumalla koko luentosarjaan opiskelija suoritti uuden Kansainväliset urat, työelämätaidot ja yrittäjyys globalisoituvassa maailmassa -kurssin. Opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua kurssin suorittamisen sijaan myös yksittäisille luennoille, jotka olivat sisältönsä puolesta helposti integroitavissa osaksi muita kursseja. Luennoille osallistuikin opiskelijoita joka jakso myös muilta koulun kursseilta. Kahden lukuvuoden aikana toteutetun luentosarjan yhteydessä toteutettiin lisäksi aihetta käsitteleviä workshopeja ja paneelikeskusteluja, jotka suunniteltiin yhdessä opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa yhteisissä suunnittelukokouksissa.

  • Luentosarjan avattiin Sitä kutsutaan pöhinäksi -luennolla. Luennolla Joukon Voiman Jukka Kajan avasi opiskelijoille startup-yrittäjän arkea ja kertoi omasta urapolustaan yrittäjäksi. Luennon aikana tutustuttiin myös joukkorahoitukseen ja kestävän kehityksen periaatteisiin ja siihen, miten yritys voi omalla liikeideallaan ja liiketoiminnallaan edistää näiden tavoitteiden toteutumista.
  • Kriisinhallinta työtehtävänä -luennolla oli puhumassa rauhanturvaajana Libanonissa toiminut puolustuvoimien kersantti Julius Savolainen, joka kertoi kansainvälisistä kriisinhallinnan tehtävistä ja omista kokemuksistaan rauhanturvaajana. Lisäksi hän kertoi, mitä rauhanturvauskomento opetti ja minkälaisia taitoja vaaditaan, jos haluaa hakeutua kyseiseen tehtävään.  
  • Kestävän kehityksen -paneelikeskustelu järjestettiin 11.2.2019 ja siihen osallistui europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sekä Vaasan yliopiston tohtoritutkijoita, opiskelijoita ja yritysten edustajia. Paneelissa keskusteltiin, miten kestävän kehityksen teemat ovat esillä eri tavoilla tutkijoiden, poliitikkojen ja yritysten työssä.  
  • I love muovi –workshop toteutettiin yhteistyössä YLE Tieteen tuotannon kanssa. Opiskelijat toteuttivat YLE:n I love muovi -tapahtuman yhteydessä videotarinan  tekemästään muovinkierrätysastioiden kansalaisaloitteen kampanjoinnista. YLE:n I love muovi -kampanjan tavoitteena oli saada suomalaiset näkemään muovi uudessa valossa kiertotalouden näkökulmasta.  
  • Töissä Euroopan parlamentissa -luennolla Euroopan parlamentin tulkki i kertoi opiskelijoille Euroopan parlamentista, sen päätöksenteosta, EU:n tarjoamista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista sekä ajankohtaisista EU-asioista. Luennolla opiskelijoita kannustettiin hyödyntämään EU:n erilaisia vaihto-ohjelmia. Vaihto-ohjelmien lisäksi erityisesti vapaaehtoistyötä tekemällä voi oppia paljon eri maiden kulttuureista ja parantaa kielitaitoa.  
  • Kirkko työpaikkana –luennolla teologian opiskelija ja kanttoriopiskelija kertoivat omasta urapolustaan ja opinnoistaan sekä työkokemuksistaan. Luento järjestettiin kirkossa, jolloin miljöö avasi mahdollisuuksia puhua seurakunnasta ja kirkosta työpaikkana eri tavalla kuin koulun juhlasalissa järjestetty luento. 
  • Luentosarjan osana ryhmä opiskelijoita osallistui myös Vaasa Climate Change Conferenceen. Konferenssi toteutettiin yhteistyössä Vaasan yliopiston Vaasa Energy Business Innovation Centren ja Vaasan kaupungin kulttuuritoimen ja Wasa Wildlife festivaalin tukiyhdistys ry:n kanssa. Konferenssin osana toteutettiin interaktiivinen tila, jossa opiskelijat osallistuivat tapahtuman dokumentointiin, järjestivät taidenäyttelyn ja pitivät osallistavaa ständiä. Tavoitteena oli haastaa yritysten ja tiedemaailman edustajia tekemään henkilökohtaisia ekotekoja ilmastonmuutoksen estämiseksi. Konferenssin tavoitteena oli nostaa esille, miten tieteen ja teknologian avulla on haettu ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Lisäksi opiskelijoita osallistui konferenssin luennoille ja paneelikeskusteluun. Yhteistyö opetti verkostoissa toimimista ja projektinhallintaa.  
  • Myynti ja markkinointi työnä -luennolla Pohjanmaan Expo Oy:n projektivastaava kertoi omasta urapolustaan ja työstään messujen järjestäjänä. Luennon lopuksi tehtiin osallistava tehtävä, jossa opiskelijat pääsivät ideoimaan, miten erityisesti nuoria opiskelijoita voisi rekrytoida osallistumaan messuille entistä aktiivisemmin.  
  • Töissä aitiopaikalla Euroopan unionin komissiossa -luento pidettiin 2.12.2019. Luennolla Euroopan unionin komission työntekijä kertoi omasta opiskelu- ja työpolustaan Vaasan ylipistosta hallintotieteiden opiskelijasta kansainvälisiin tehtäviin ensin YK:ssa ja myöhemmin Euroopan unionin komissiossa. Keskiössä luennolla oli EU:n tekemä kehitysyhteistyö eri puolilla maailmaa. Samalla opiskelijat kuulivat käytännön vinkkejä, miten päästä kansainvälisiin työtehtäviin ja osallistua kansainvälisiin vaihto-ohjelmiin.  

Kehitetyn mallin tuloksia

Luennot auttoivat esittelemään erilaisia kansainvälisiä työtehtäviä ja niissä tarvittavia työelämävalmiuksia. Luentosarja toimii omana kurssinaan, mutta tapahtumat ovat integroitavissa helposti myös muuhun opetukseen ja kursseihin, joita on jakson aikana. Luentosarja mahdollisti opiskelijoiden ja muiden opettajien laajan osallistumisen työelämä-, kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatukseen. Se lisäsi kollegiaalisuutta oman koulun opettajien kesken ja ylitti ainerajoja, kun useammalta kurssilta osallistuttiin samalle luennolle.

Keskeisiä tuloksia olivat kansainvälisiä työtehtäviä esittelevä luentosarja ja työelämä-, kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatuksen tekeminen näkyväksi osana koulun toimintakulttuuria. Lisäksi opiskelijat pääsivät verkostoitumaan luennolla vierailleiden sidosryhmien edustajien kanssa.

Tutustu lisää 

Työelämä-, yrittäjyys- ja kansainvälisyyskasvatusta Vaasassa – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki) 

Piilota

Mitä opitaan?

Kyky ymmärtää taloutta ja sen toimintaaKyky ymmärtää, tunnistaa ja hallita riskejäMahdollisuuksien havainnointi ja hahmottaminen sekä niihin tarttuminen

Mihin oppiaineeseen?

Kaikki oppiaineetYhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Mikä sisältötyyppi?

Oppitunti- ja/tai kurssikokonaisuus

Mille koulutusasteelle?

Ammatillinen koulutusKorkeakoulutusLukiokoulutus

Aiheet?

Opetus- ja oppimateriaali

Kesto?

KurssiOppitunti

Vaikeusaste?

Keskiverto

Kieli?

Suomi

Avainsanat

AlumnitJärjestötKorkeakoulu- ja tiedeyhteistyöTyöelämätaidotYritysvierailu

Projektit

Lukion työelämäkumppanit

Ota yhteyttä

Mika Jokiaho / Vaasan lukiokoulutus / Vaasan lyseon lukio

050 361 0872

mika.jokiaho@edu.vaasa.fi

Tralla logo
Tralla.fi
Eteläranta 10
00130 Helsinki
  • Info
  • Medialle ja kumppaneille
  • Tietosuoja- ja rekisteriseloste
© 2023 Yksityisyrittäjäin Säätiö