Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • Yhteystiedot
  • English
  • Svenska
Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • Yhteystiedot
  • English
  • Svenska
Tuotekortti Maksuton

Työelämä – mistä tulet, minne menet? – Tunne Työ 2.0

Tunnetyo-ope
14.4.2021
Millaisia ammatteja menneisyydestä löytyy? Mitä taitoja ja ominaisuuksia niissä on tarvittu? Millaisille osaajille on tulevaisuudessa kysyntää? Näitä kysymyksiä pohtivat Kimpisen lukion opiskelijat historian ensimmäisellä lukiokurssilla. Mallia on kehitetty Tunne Työ 2.0 -hankkeessa. Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto.
Avaa materiaali

Mistä on kyse?

Tavoitteet Tavoitteena on, että opiskelijat oppivat tarkastelemaan historiaa työelämän näkökulmasta: mistä tarve tietyntyyppisiin työtehtäviin ja ammatteihin on kulloinkin syntynyt, mitä
Laajenna

Tavoitteet

Tavoitteena on, että opiskelijat oppivat tarkastelemaan historiaa työelämän näkökulmasta: mistä tarve tietyntyyppisiin työtehtäviin ja ammatteihin on kulloinkin syntynyt, mitä tietoja ja taitoja niissä on tarvittu, mitä työntekijä on saanut niistä vastineeksi jne. Samalla opiskelija oppii eläytymään menneisyyden ihmisten elämään. Tavoitteena on myös, että opiskelija oppii etsimään työpaikkoja ja laatimaan työhakemuksen. Lisäksi hän oppii itsetutkistelua, tiimityötaitoja ja esiintymistä. Kyseessä on oppimistehtävä, joka ei vaikuta kurssin arviointiin.

Kohderyhmä

Lukion HI01-kurssin opiskelijat

Kesto

Kurssia kertaavana toteutusmallina noin neljä oppituntia (4 x 75 min). Katso myös vaihtoehtoiset toteutustavat kohdasta Miten toimitaan?

Materiaalit

Diaesitys, jossa ohjeet ja materiaali toteutukseen.

Lue myös Tunne Työ 2.0 -hankkeen verkkosivujen blogikirjoitus tästä mallista!

Piilota

Mitä opitaan?

Kyky ymmärtää taloutta ja sen toimintaaLuovuusOmien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen

Mihin oppiaineeseen?

ReaaliaineetYhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Mikä sisältötyyppi?

Oppitunti- ja/tai kurssikokonaisuus

Mille koulutusasteelle?

Lukiokoulutus

Aiheet?

Opetus- ja oppimateriaali

Kesto?

KurssiOppitunti

Vaikeusaste?

Keskiverto

Kieli?

Suomi

Avainsanat

HankeKurssin tuunausOppimiskokonaisuusTiimipedagogiikkaTyöelämätaidot

Miten toimitaan?

1

A. Kurssia kertaava toteutusmalli

  1. Jaa opiskelijat kuuteen ryhmään. Näin he tutustuvat uusiin ihmisiin.
  2. Pyydä ryhmiä tutustumaan työpaikkailmoituksiin esim. Duunitorin tai TE-palveluiden kotisivujen kautta. He voivat etsiä esimerkiksi omaan haaveammattiinsa liittyviä työpaikkailmoituksia tai kotipaikkakunnassaan avoimena olevia työpaikkoja. Samalla opiskelijat pohtivat, seuraavia kysymyksiä: Millainen on ilmoitusten rakenne? Millaisia ominaisuuksia ja taitoja työntekijöiltä edellytetään? Millainen on työnkuva (työtehtävät), entä työskentely-ympäristö? Mitä työntekijä saa vastineeksi työpanoksestaan?
  3. Jaa ryhmille yksi ammatti/aikakausi (mammutinmetsästäjä, pyramidin rakentaja, roomalainen sotilas, ruttotohtori, löytöretkeilijä, Fordin T-mallin tekijä)
  4. Ryhmät laativat saamaansa ammattia koskevan rekrytointi-ilmoituksen hyödyntäen kohdassa 2 läpikäytyjä työnhakuilmoituksia, oppikirjaa ja oppitunneilla opittua. Heidän tulee pohtia siis esim. seuraavia teemoja: 
  • Millaisia ominaisuuksia työntekijällä tuli olla? 
  • Mitä tietoja, taitoja tai koulutusta häneltä vaadittiin?
  • Mitä työtehtäviä työntekijälle kuului? 
  • Millaiseen työskentely-ympäristöön hänen piti varautua? 
  • Palkka ja/tai muut työsuhde-edut

Ryhmät työstävät ilmoituksesta diaesityksen kiinnittäen huomiota sen informatiivisuuteen ja houkuttelevuuteen.  

5. Ryhmät täyttävät yhteiseen taulukkoon (esim. docs) ne tiedot, taidot ja ominaisuudet, joita kyseisessä ammatissa heidän mielestään tarvitaan. 

6. Tuotokset esitellään luokan edessä “rekrytointimessuilla”. Ohjeistetaan esiintymistä.

7. Opiskelijat etsivät esimerkkejä kadonneista, katoavista tai tulevaisuuden ammateista. Vaihtoehtoisesti voidaan tutustua opettajan valmiiksi etsimiin esimerkkeihin. Keskustellaan, miksi tiettyjä ammatteja on poistunut ja tulee poistumaan.

8. Kukin opiskelija valitsee tulevaisuuden ammateista itseään eniten kiinnostavan.

9. Perehdytään työhakemuksen kirjoittamiseen TE-palveluiden sivuilla olevien ohjeiden avulla. Opiskelija kirjoittaa työhakemuksen valitsemaansa tulevaisuuden ammattiin näiden ohjeiden avulla. 

10. Palataan opiskelijoiden täyttämään taulukkoon (kohta 5). Keskustellaan tulevaisuuden työelämän vaatimista tiedoista, taidoista ja ominaisuuksista. Pohditaan yhdessä, mistä nämä työntekijöille menneisyydessä, nyt ja tulevaisuudessa asetetut vaatimukset kumpuavat. Löytyykö niistä aikakaudesta riippumattomia yhtäläisyyksiä, entä mitkä ovat keskeisimmät erot? Keskustelut voidaan käydä ensin pienryhmissä ja tehdä yhteinen koonti tai käydä suoraan keskustelua koko opetusryhmän kesken.

 

2

B. Vaihtoehtoisia toteutusmalleja: 

  1. Suppeammassa toteutusmallissa kaikki ryhmät tekevät samasta ammatista rekrytointi-ilmoituksen tuntitehtävänä. Ne palautetaan opettajalle, mutta ei käydä yhdessä läpi. 
  2. Työstetään tehtävää koko kurssin mittaan esim. taulukon tai oppimispäiväkirjan avulla. Tällöin kaikki opiskelijat perehtyvät kaikkiin kuuteen ammattiin sitä mukaa, kun sitä koskeva aikakausi on käsitelty. Voidaan tehdä ryhmissä tai yksilötyönä. 
  3. Tehdään sekä rekrytointi-ilmoitukset että työhakemukset videona. 

Ota yhteyttä

Niina Kuhanen/ Kimpisen lukio/ Tunne Työ 2.0 -hanke

niina.kuhanen@edu.lappeenranta.fi

https://www.tunnetyo.fi/

Tralla logo
Tralla.fi
Eteläranta 10
00130 Helsinki
info@tralla.fi
  • Yhteystiedot
  • Info
  • Medialle ja kumppaneille
  • Tietosuoja- ja rekisteriseloste
© 2022 Yksityisyrittäjäin Säätiö