Käytäntöjen toteutus
Opintojakson yhteyteen kehitettiin seuraavat työelämälähtöiset käytännöt:
- Kestävän kehityksen elokuvafestivaali
- Asiaa Afrikasta -paneelikeskustelu
- Merenkurkun maailmanperintökohde -safari
Kestävän kehityksen elokuvafestivaali
Aktiivinen maailmankansalainen –kurssilla (KAK01) toteutettiin yhteistyössä Vaasan kaupungin kulttuuritoimen, Vaasan yliopiston Kvarken Space –hankkeen, Vaasan ammattikorkeakoulun VAMK:n tekniikan alan, Eetti ry:n ja Vaasa Visit Oy:n kanssa Kestävän kehityksen -elokuvafestivaali maailman tiedepäivänä 10.11.2020.
Kurssin opiskelijat toimivat Teamsissa toteutetun elokuvafestivaalin juontajina ja vieraiden haastattelijoina. Lisäksi he toimivat aktiivisesti sometiimissä, jonka tehtävänä oli ottaa kuvia ja tehdä somepostauksia elokuvafestivaalin aikana. Elokuvafestivaalin teemoihin liittyi hackhaton-tehtäviä, joita opiskelijat ratkoivat katsoessaan elokuvia. Ratkaisut kirjattiin kaikkien näkyville Padlet-seinälle.
Elokuvafestivaalin alkoi Avaruusdata ja kestävä kehitys -teemalla. Teeman hackathon-haaste oli keksiä uusi keino, miten avaruusdataa hyödyntämällä voidaan edistää kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Teeman elokuvana katsottiin Life behind the Stars -dokumenttielokuva.
Väliajalla katsottiin lyhytelokuvakavalkadi, joka esitteli Unescon maailman luonnonperintökohteita. Elokuviin liittyvä hackathon-haaste oli pohtia ja etsiä ratkaisuja, miten parhaiten voimme suojella Unescon luonnon ja kulttuuriperintökohteita.
Kiertotalous, kuluttaminen ja kestävä kehitys –teeman aikana esiteltiin kiertalouden ja eettisen tuotannon yhteyttä kestävään kehitykseen. Teeman hackathon-haaste oli pohdintatehtävä, miten opiskelijat itse voisivat kehittää kuluttamistaan kestävämmäksi. Teeman elokuvana katsottiin Verta hikeä ja t-paitoja -sarjan pikamuotia käsittelevä jakso.
Luonto, matkailu ja kestävä kehitys -teemaan sisältyi kestävän matkailun esittelyä. Hackathon-haasteena oli pohtia, miten markkinoida Vaasan alueen kestävää matkailua nuorille asiakkaille kotimaassa ja ulkomailla. Teeman elokuvana oli Meri joka katosi -dokumenttielokuva. Elokuva kertoi jääkauden muovaamista Merenkurkun saaristosta ja sen ainutlaatuisesta luonnosta.
Maailmanpolitiikan arkipäivää -kurssi
Vaasan yliopiston InnoLabin tutkimusavustaja Iida Laurila oli kertomassa omasta urapolustaan Turun yliopistosta Innolabiin. Etäluennossaan hän avasi opintojensa sisältöä ja kertoi, mitä mahdollisuuksia Suomessa on päästä diplomaatiksi tai kansainväliselle uralle. Lisäksi hän kertoi työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamasta hankkeesta, jossa tutkitaan, miten Suomi ratkaisee osaajapulaa eri aloilla ja samalla houkuttelee koulutettuja maahanmuuttajia Suomeen. Etäluennon lopussa oli opiskelijoita osallistava hackathon-tehtävä, jossa opiskelijat ryhmissä pohtivat ratkaisuja Suomen osaajapulan selvittämiseksi.
Mun huominen, meidän tulevaisuutemme -työpaja
Suomalainen yhteiskunta -kurssilla pilotoitiin Viestintä ja kehitys säätiö ry:n Olen eurooppalainen -hankkeessa kehitetty työpaja. Työpajan tavoitteena oli tuoda toimittajat ja lukiolaiset yhteen käymään rakentavaa ja ymmärrystä lisäävää keskustelua identiteetistä, erilaisuudesta ja vaikuttamisesta muuttuvassa ja monikulttuuristuvassa yhteiskunnassa. Lisäksi työpajan tavoitteena oli kannustaa ja antaa eväitä ratkaisukeskeiseen keskusteluun vaikeista kysymyksistä, kuten maahanmuutosta. Työpajan aikaan pyrittiin lisäämään ymmärrystä median toiminnasta ja mahdollistamaan nuorille vuoropuhelu toimittajien kanssa. Tavoitteena oli kannustaa mediaa kriittiseen keskusteluun journalismin ongelmakohdista liittyen uutisointiin ja keskusteluun maahanmuutosta. Työpajan toteutukseen osallistui lukio-opiskelijoiden ja toimittajan lisäksi myös maahanmuuttajataustainen nuori. Työpaja avasi vaikuttamista ja viestintää uudesta näkökulmasta ja konkretisoi toimittajan työtä.
Viesti ja vaikuta -videotyöpajakurssi
Viestintä ja kehitys säätiö ry:n kanssa pilotoitiin Olen eurooppalainen –hankkeessa suunnittelema Viesti ja vaikuta -videotyöpajakurssi. Videokurssilla tutustuttiin muuttoliikkeisiin ja toteutettiin niihin liittyviä videoita yhdessä media- ja viestintäalan toimijoiden kanssa. Opiskelijat tutustuivat vastuulliseen journalismiin, viestintään ja markkinointiin ja oppivat, miten journalismilla voidaan edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Kurssilla tehtiin videoiden käsikirjoitukset, kuvaussuunnitelmat, valittiin kuvauspaikat ja varmistettiin haastateltavat. Lisäksi konseptoitiin video kohderyhmälle sopivaksi, tehtiin käsikirjoituksia ja harjoiteltiin videohaastattelun tekemistä. Opiskelijat myös kuvasivat ja äänittivät videon ja laativat editointikäsikirjoituksen ja ohjeet leikkaajalle.
Asiaa Afrikasta -paneelikeskustelu
Aktiivinen maailmankansalainen -kurssilla suunniteltiin ja toteutettiin etänä Asiaa Afrikasta –paneelikeskustelu. Tilaisuuteen osallistui lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita. Paneelikeskustelussa ulkoministeriön vastuuvirkamies kertoi Suomen uudesta Afrikka-strategiasta ja lähetystöneuvos kehitysyhteistyöstä ja tavoitteista. Paneelikeskusteluun osallistuivat lisäksi Vaasan yliopiston, Wärtsilä Technology Hubin, suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen Fingo ry:n sekä Hämeen ammattikorkeakoulun edustajat. Tilaisuudessa kuultiin innovaatioiden ja teknologian merkityksestä yhteistyössä ja esimerkkejä yhteisistä kierto- ja biotalousprojekteista. Lisäksi keskustelussa oli mukana Ugandan kehitysyhteistyöleirikoulussa mukana olleita opiskelijoita, jotka toivat omat terveisensä vuoden takaiselta Ugandan leirikoulumatkalta.
Kehitettyjen käytäntöjen tuloksia
Työelämä- ja yrittäjyyskasvatus yhdistyivät uusissa käytännöissä kansainvälisyys- ja globaalikasvatukseen. Käytäntöjen avulla tuotiin esille uusia teknologia-aloja, kuten digitalisaation, paikkatietojärjestelmien ja avaruusdatan merkitystä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Myös kiertotalouteen liittyvät toimintamallit ja kestävä talous olivat tarkastelun kohteena.
Työelämä- ja yrittäjyyskasvatuksen ja samalla myös kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen yhteistyöverkosto laajeni. Uutta oli se, että työelämäverkostoa pystyttiin hyödyntämään myös kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksessa. Kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen käytännöt täydentyivät työelämä- ja yrittäjyyskasvatuksen, mutta myös teknologian näkökulmasta.