Tavoitteet
- oppia kameranäyttelemisen perusteita kansainvälisessä ympäristössä
- oppia saksan kieltä ja kulttuuria
- tutustua kiinnostaviin jatko-opiskelumahdollisuuksiin Berliinissä
- luoda yhteistyöpohjaa helsinkiläisten taidelukioitten ja berliiniläisen Beethoven Gymnasiumin -lukion välille elokuva-alan koulutuksen parissa
Kurssikokonaisuuteen saatiin tukea “Tunne työ, suunnittele ura” -hankkeelta, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, sekä OPH:n rahoittamalta “Korkeakouluyhteistyömallin luominen Helsinkiin” -hankkeelta. Tukea käytettiin kurssikokonaisuuden suunnitteluun ja kontaktiverkoston luomiseen.
Kurssin sisältö
Kaksipäiväisen kameranäyttelemisen työpajan opiskelijoille vetivät näyttelijä, teatteripedagogi Adam Ludwig ja näyttelijä, ohjaaja, teatteripedagogi Peter Allen Stone.
Jatko-opintoihin tutustuimme autenttisessa ympäristössä: Pääsimme tutustumaan dBs Filmschule Berlin -elokuvakoulun toimintaan yhden aamupäivän verran, ja paitsi että kameranäyttelemisen työpaja järjestettiin tämän koulun tiloissa, saivat opiskelijat ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua siellä myös elokuva-alan jatko-opintoja esittelevään työpajaan. Vierailu ja saksaksi pidetty esittelytilaisuus alan koulutusväylistä Universität der Künste Berlin-yliopistossa oli myös erittäin mielenkiintoinen.
Korkeakouluyhteistyö
Korkeakouluyhteistyö oli suuressa roolissa kurssikokonaisuudessamme – työpajat ja opiskelumahdollisuuksien esittely ”Universität der Künste Berlin” -taideyliopistossa jäivät opiskelijoiden mieleen. Opiskelijat saivat näin mahdollisimman aidon kokemuksen jatko-opinnoista Berliinissä. Tästä virisi keskustelua myös jälkikäteen ryhmämme keskuudessa, ja moni innostui mahdollisuudesta yhdistää saksan kieli ja kulttuuri sekä teatteri-/elokuva-ala: lukiossamme tarjolla oleva Sprachdiplom-kielitutkinnon turvin on mahdollista lähteä opiskelemaan korkeakouluun saksankielisiin maihin.
Arviointi
Olimme todella tyytyväisiä siihen, että ne lukemattomat tunnit, joita uhrasimme kurssin suunnitteluun ja yhteistyöverkoston luomiseen, kannattivat ja kurssikokonaisuus onnistui todella hyvin. Kurssikokonaisuus on tarkoitus toteuttaa jatkossa vuosittain.
Huolellisesta etukäteissuunnittelusta huolimatta aina on pieniä yllätysmuuttujia mukana. Tällä kertaa erittäin harmillisena yllätyksenä oli se, että berliiniläisten vastavierailua ei voitu toteuttaa keväällä 2020, Covid-19 -tilanteesta johtuen.
Plussat
Kurssikokonaisuus onnistui mielestämme todella hyvin, ja tätä tuntemusta tuki myös opiskelijoilta saamamme palaute, joka oli erittäin positiivista. Se tietysti tuntui hyvältä, kaiken sen suunnittelun jälkeen! Moni koki, että tämä kokemus oli ehdottomasti yksi lukioajan kohokohdista. Vierailut niin kouluihin kuin muihinkin kohteisiin olivat onnistuneita, ja kaikki sujui todella hyvin.
Kehitettävää ja jatkoideat
Kurssia voisi kehitellä eteenpäin vielä sen suhteen, että voisimme tutustua kurssikokonaisuuuden puitteissa jossain määrin myös suomalaisiin alan jatko-opintoihin, ja ehkäpä järjestää jonkin pienen työpajan Suomessa, yhdessä saksalaisten lukiolaisten kanssa, siihen liittyen. Ja jälkikäteen pohdimme, että olisi kiinnostavaa kuulla kameranäyttelemisen työpajan vetäjien oma urapolku – miten he ovat edenneet urallaan.