”Työelämätietoutta ja arkielämän taitoja abeille” –kurssi toteutettiin 17 opiskelijan voimin. Kurssi järjestettiin kotitalousluokassa ja idea oli seuraavanlainen: Jokaisen kurssikerran alussa tehtiin ruokaa, joka oli helppoa ja opiskelijabudjetille sopivaa. Näin kartutettiin arkielämän taitoja ja verestettiin muistoja peruskoulun köksäntunneilta.
Ruokailun yhteydessä paikalle tuli vierailijoita, jotka alustivat keskustelua aiheista, jotka ovat tärkeitä itsenäistyvän nuoren elämässä. Teemoja olivat nuoren raha-asiat, työpaikan etsiminen ja CV:n päivittäminen, nuorille suunnattujen asuntojen haku, opiskelujen aloittaminen lukion jälkeen, nuorten vaikuttamismahdollisuudet yhteiskunnassa, nuoren aikuisen terveys, omasta mielenterveydestä huolehtiminen sekä erilaiset ura- ja koulutusvaihtoehdot. Vierailijat olivat oman koulun opiskeluhuollon työntekijöitä (terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi), yrityselämän edustajia (BPS Cponsulting, Nordea), Helsingin kaupungin Ohjaamo ja kaupunginvaltuutettu.
Vaativuus
Keskiverto
Toteuttaja
Opiskelija, opettaja, opinto-ohjaaja, opiskelijahuolto ja yritys, työelämän edustaja tai kolmas sektori
Toteutettavissa 3. vuosikurssilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Opiskeluhuollon työntekijät, yrityselämän edustajat, työllisyyspalveluiden edustajat ja kaupunginvaltuutettu
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Ennen toimintamallin toteuttamista tuli varata kotitalousluokka kurssin tapaamiskerroille, sekä suunnitella kurssin sisältö. Ennen kurssin toteuttamista myös vieraisiin otettiin yhteyttä ja heidän kanssaan sovittiin käsiteltävistä sisällöistä. Vieraita varten täytyi myös huolehtia, että luokassa on tarvittava tietotekniikka, jolla vierailijat pystyivät näyttämään materiaalia. Lisäksi ennen jokaista kurssikertaa tuli käydä kaupassa ostamassa tarvittavat ruokatarvikkeet.
Kurssi toteutettiin omalla tuntipaikallaan eikä näin ollen vaikuttanut mitenkään muiden opettajien toimintaan.
Mallin toteuttamisessa tulee huomioida valmistettavista ruuista syntyvät lisäkustannukset (raaka-aineiden ostaminen).
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Opiskelijat valmistivat ruokaa, sekä osallistuivat aktiivisesti keskusteluun virailijoiden tullessa paikalle. Toimintamallin kautta opiskelijat oppivat/vahvistivat arkielämässä tarvittavia taitoja ja saivat tulevaisuutensa kannalta tärkeää työelämätietoutta.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppani oli asiantuntijavieraana.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Materiaalimaksut auttaisivat toimintamallin juurruttamisessa.