Osuuskuntatoiminta voi olla jatkoa NY-vuodelle, kun opiskelija lopettaa NY-yrityksensä, mutta haluaisi jatkaa omaa yritystoimintaansa edelleen. Osuuskuntayrittäjänä opiskelija voi jatkaa yrittäjyyttä turvallisesti, ja jatkaa myös valmistumisen jälkeen.
Case Osuuskunta Tervakanava.
Osuuskunta perustettiin 2012 tarpeeseen, jolloin innokkaat NY-yrittäjät eivät halunneet lopettaa toimintaansa. Perustimme koululla oman osuuskunnan, jossa koulunopettajia ja opiskelijoita muodosti OSK-yrityksen. Osuuskunnalla oli oma Y-tunnus ja sen taloudellinen toiminta pidettiin erillään koulun toiminnasta. Osuuskunta on purkautunut vuoden 2019 aikana.
Hallituksessa on toiminut 3 opettajajäsentä sekä 3 opiskelijajäsentä. Toimitusjohtaja toimi käytännön toimijana. Yksi ehdoton vaatimus osuuskunnan toiminnan sujumiselle on hyvä tilitoimisto, joka kulkee arjessa mukana ja antaa vinkkejä toiminnalle.
Kun laskutus, hinnoittelu ja muut käytännön asiat ovat kunnossa, on jäsenten helppo toimia ja hankkia osaamista.
Kannattaa miettiä:
- Osuuskunnan yhteisöllinen merkitys, toteutetaanko miten toiminnassa? Yksin tekevät / yhdessä tekevät.
- Markkinointi: miten saadaan osuuskunnan jäsenet näkyville, yhteismarkkinoinnin mahdollisuus?
- Kulut, paljonko OSK pitää pidättää maksuista, jotta kulut saadaan katettua (vakuutus, tilitoimisto, mahd.TJ:n palkka, sivukulut jne)?
- Laske vuotuinen tavoiteliikevaihto, jolla toiminta on kannattavaa. Jäsenten rekryäminen on tärkeää, sillä opiskelijoiden vaihtuminen on jatkuvaa.
- Onko koulun tilat, laitteet ja välineet käytössä ja millaisella sopimuksella (tämä mahdollistaa valmistuneiden työskentelyn ilman mittavia investointeja)?
Alla osuuskunta Tervakanavan ohje osk-toimintaa miettivälle.