Lukion toisluokkalaiset kävivät varjostamassa työtä osana opinto-ohjauksen pakollista kurssia. Opiskelijat etsivät itse työpaikan, mutta he saivat myös koulun puolelta apua tarvittaessa. Varjostuksen toteuttamiselle oli varattu kaksi päivää (yksi marraskuussa ja yksi tammikuussa) ja opiskelijat saivat itse päättää, kumpana päivänä kävivät tekemässä sen. Mikäli kumpikaan näistä päivistä ei sopinut heille, mahdollisuutena oli käydä myös koulupäivän ulkopuolella. Varjostus kesti yhteensä neljä tuntia ja tämän jälkeen he joko kirjoittivat tai tekivät videon kokemuksistaan.
Vaativuus
Helppo/nopea
Toteuttaja
Opiskelija ja yritys, työelämän edustaja tai kolmas sektori
Toteutettavissa 2. vuosikurssilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Työntekijä, jonka työstä opiskelija on kiinnostunut
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Etukäteisvalmisteluna opinto-ohjaaja oli laatinut kirjeen, jonka sai viedä työpaikalle. Kirjeessä selitettiin, mistä uravarjostuksessa on kyse.
Mallin toteuttaminen ei vaikuttanut muihin opettajiin tai oppilaitoksen toimintaan. Varjostukselle varatut päivät olivat päätösviikon päiviä, joten opiskelijoilla ei ollut muuta opetusta silloin.
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Opiskelijat ottivat yhteyttä työnantajiin ja sopivat varjostuksesta.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppanin roolina oli tehdä töitä samalla tavalla kuin normaalistikin, jotta opiskelija sai kuvan siitä, mitä kyseisen työnkuvan työtehtäviin voi kuulua. Mikäli opiskelijalle heräsi kysymyksiä varjostuksen aikana, työntekijä vastasi niihin. Yhteistyön kautta yritys voi saada työntekijöitä tulevaisuudessa.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Osa opiskelijoista tarvitsee tukea varjostuspaikan etsimiseen, ja heitä kannattaa auttaa tässä, jotta kaikki opiskelijat pääsevät toteuttamaan toimintamallia.