Kallion lukiossa toteutettiin teatteriprojekti ”Jokatyttö”. Yhdysvaltalaisen ohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä Peter Allen Stonen, joka toimi myös newyorkilaisen elokuvakoulun NYFAn opettajana, käsikirjoittama näytelmä suomennettiin ja kantaesitettiin Kallion lukiossa tammikuussa 2019. Käsikirjoittaja saapui ensi-iltaan, piti koululla useampia luentoja, joissa hän esitteli yhdysvaltalaisen elokuvanäyttelemisen koulutusvaihtoehtoja ja omaa elokuva-alan urapolkuaan, ja veti näytelmässä mukana olleille näyttelijöille työpajan kameranäyttelemisestä. Projektissa tehtiin yhteistyötä myös Stadin ammattiopiston hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoitten kanssa; he vastasivat näyttelijöiden maskeerauksesta ja kampauksista.
Vaativuus
Vaativa
Toteuttaja
Opiskelija, opettaja, rehtori ja yritys, työelämän edustaja tai kolmas sektori
Toteutettavissa kaikilla vuosikursseilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Teatterin eri osa-alueiden asiantuntijat ja kansainväliset toimijat
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Käsikirjoittajan ja näytelmän ohjaajan tuli olla kontaktissa ennen toimintamallin toteuttamista. Samoin etukäteisvalmisteluina oli yhteistyö ohjaajan ja maskeeraajien opettajan välillä, aikatauluttaminen ja tiedottaminen. Tarvittavia resursseja oli esimerkiksi teatteritila harjoituksiin ja esityksiin, valo- ja ääniteknikot, sekä taloudelliset resurssit lavastukseen ja puvustukseen.
Harjoitukset ja esitykset pystyttiin toteuttamaan pitkälti kurssien puitteissa, mutta yhteistyö koulun ulkopuolisen tahon (Stadin ammattiopisto) kanssa vaati jonkin verran poissaoloja muilta oppitunneilta ja joustoa muilta opettajilta. Koko koululla oli mahdollisuus nähdä esitys.
Mallin toteuttamisesta voi tulla lisäkustannuksia (esim. esityksen valmistaminen (lavastus, puvustus, maskeeraus) ja tiedottaminen).
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Opiskelijat näyttelivät esityksessä, suunnittelivat koreografiat, osallistuivat lavastamiseen ja puvustamiseen, tiedottamiseen ym. käytännön töihin. He osallistuivat myös työpajaan.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppani pystyi saamaan yhteistyön kautta hyötyä, kuten oman alansa tunnetuksi tekemisen ja mahdollisen työharjoittelun.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Mallin juurruttaminen vaatii aikaresurssin suunnittelulle sekä koulun sisällä että yhteistyökumppanien kanssa.