Helsingin kielilukion markkinoinnin ja myynnin kurssin kuusi oppituntia (6x75min) toteutettiin yhteistyössä tapahtumatuotantoon ja markkinointiin erikoistuneen Storia Productions Oy:n (aiemmin Tuottajat) kanssa vuosina 2018 ja 2019. Ensimmäisellä tunnilla Tuottajat kertoivat sosiaalisen median markkinoinnista, tapahtumatuotannosta ja yritystarinastaan. He antoivat samalla opiskelijaryhmien ratkaistavaksi casen, jossa tehtävänä oli markkinointisuunnitelma opiskelijoiden valitsemalle tapahtumalle. He ohjasivat työtä alkuun. Kurssin seuraavilla kahdella tunnilla opiskelijat tekivät työtä opettajan ohjauksessa. Neljännellä tunnilla kehitimme presentaation esittämisen taitoja. Viidennellä tunnilla opiskelijat esittelivät markkinointisuunnitelmansa Tuottajille ja saivat niistä palautetta. Vuonna 2019 kehitimme konseptia eteenpäin niin, että opiskelijat laativat markkinointisuunnitelmat F-Musiikille, jonka sosiaalisesta mediasta Storia Productions Oy vastaa. Kuudennella tunnilla tehtiin vierailu F-Musiikin myymälään ja palautteen perusteella kehitetyt suunnitelmat esiteltiin F-Musiikin vähittäiskaupan johtajalle ja markkinointivastaaville. Tällöin toteuttamiskelpoiset suunnitelmat palkittiin.
Vaativuus
Keskiverto
Toteuttaja
Opiskelija, opettaja ja yritys, työelämän edustaja tai kolmas sektori
Toteutettavissa kaikilla vuosikursseilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin työelämätoimija
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Ennen toimintamallin toteuttamista tuli hankkia yhteistyökumppani. Yhteistyökumppanin kanssa myös sovittiin aikatauluista, aiheista, tehtävästä ja yritysvierailusta.
Yhteistyö toteutettiin kurssin normaalien oppituntien puitteissa, joten se ei häirinnyt muiden kurssin opetusta.
Mallin toteuttamisessa tulee huomioida mahdolliset matkakulut (yritysvierailusta) sekä mahdolliset yhteistyökumppanille maksettavat korvaukset.
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Toimintamalli tarjosi opiskelijoille motivoivan tehtävän: todellisen työelämä-casen. Opiskelijoiden työelämätaidot (luovuus, ongelmanratkaisukyky, tiimityö ja esiintymistaito) kehittyivät. Toimintamallissa opiskelijoilla oli mahdollisuus näyttää kurssilla, opiskeluissa ja muutenkin elämässä hankittua osaamista. Opiskelijalta odotettiin pitkäjänteisyyttä kehittää ja intoa esittää markkinointisuunnitelma.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppani sai tietoa nuorten näkemyksistä siitä, miten heitä voisi parhaiten tavoittaa sosiaalisen median ja muun markkinoinnin kautta. Yhteistyökumppanin tehtävä oli järjestää ensimmäisen tunnin presentaatio (yritysesittely, jotakin kurssin aihetta syventävä tietoisku ja case-tehtävät), antaa palautetta viidennellä tunnilla opiskelijoille ja järjestää viimeisen tunnin yritysvierailu.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Markkinoinnin ja myynnin kurssi kirjattiin kurssitarjottimelle. Yhteistyökumppani on kiinnostunut jatkamaan yhteistyötä lukiossamme.