Martinlaakson lukiossa käytiin osana LI02 -kurssia liikkumassa yhdessä läheisen palvelutalon asukkaiden kanssa. Opiskelijaryhmät jaettiin pienryhmiin ja pienryhmät kävivät yksi kerrallaan opettajan kanssa palvelutalossa. Ikäihmisten kanssa ulkoiltiin, sekä pelattiin erilaisia pelejä, kuten mölkkyä ja hernepussinheittoa. Myöhemmin palvelutalolla käynnit purettiin yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Vaativuus
Keskiverto
Toteuttaja
Opiskelija, opettaja ja yritys, työelämän edustaja tai kolmas sektori
Toteutettavissa 1. ja 2. vuosikurssilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Yhteistyökumppaniksi voisi soveltua palvelutalon lisäksi myös jokin muu taho, kuten päiväkoti. Yhteistyöpaikan tulee kuitenkin sopia kurssin tavoitteisiin. Tärkeää on myös, että paikka sijaitsee koulun lähettyvillä, jolloin kävelymatkoihin ei kulu hirveästi aikaa.
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Etukäteisvalmisteluja oli yhteydenpito palvelutalon kanssa, johon kuului esimerkiksi aikataulujen sopiminen. Myös yhteistyön malli ja rakenteet tuli suunnitella etukäteen.
Mallin toteuttaminen ei vaikuttanut muihin opettajiin tai oppilaitoksen toimintaan, sillä vierailuajankohdissa hyödynnettiin iltapäivän viimeisiä tunteja (jolloin aikataulujen mahdollinen pieni venyminen ei haitannut) ja kurssin päätösviikkoa.
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Opiskelijoiden roolina oli harrastaa liikuntaa yhdessä palvelutalon asukkaiden kanssa. Mallin kautta opiskelijat oppivat ikääntymisen vaikutuksesta toimintakykyyn, sekä tutustuivat palveluammatteihin.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppanin (eli tässä tapauksessa palvelutalon) roolina oli suunnitella lukion kanssa molempia hyödyttävä yhteistyömalli. Yhteistyön kautta ikäihmiset saivat seuraa ja vaihtelua liikkumiseen.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Juurruttamisen kannalta tärkeää on, että mukana on tietyt yhteyshenkilöt, jotka hoitavat yhteistyötä. Hyvät suhteet yhteistyötahojen välillä ovat tärkeät. Toimintamalli voi olla alkuun työläs, mutta toimintatapojen tullessa tutuksi työmäärä helpottaa.