Lappeenrannan Lyseon lukiossa aloitettiin syksyllä 2017 tiimiryhmä. Ryhmään rekrytoitiin opiskelijoita kesällä, kun opiskelijat tulivat ottamaan paikkojaan vastaan koululle. Ensimmäisenä vuonna tiimiryhmäläiset opiskelivat tiimeissä kahta tai kolmea ainetta jokaisessa jaksossa. Aineyhdistelmistä toimivia olivat esimerkiksi HI4 ja UE1 sekä ÄI3, KU1 ja MU1. Toisena vuonna opiskelijoilla oli kahdessa jaksossa tiimikursseja (molemmat toimivat: FI1 ja ÄI4 sekä ÄI5 ja TI1). Kolmantena vuonna opiskelua tiimeissä oli enää viimeisellä pakollisella ÄI6-kurssilla. Rinnalla opiskelijat tekivät paikallisen osuuskaupan kanssa työelämäyhteistyötä ja keräsivät rahaa kolmantena vuonna toteutuvaa ulkomaanmatkaa varten.
Vaativuus
Vaativa
Toteuttaja
Opiskelija, Opettaja
Toteutettavissa kaikilla vuosikursseilla
Soveltuvat yhteistyökumpanit
Mallin toteuttamiseen ei tarvitse yhteistyökumppania
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Mallin toteuttamisessa vaadittiin jonkin verran työtä etukäteen. Ensin kerättiin yhteen kiinnostuneita opettajia ja mietittiin sopivia kurssiyhdistelmiä. Sen jälkeen hankittiin työelämäyhteistyökumppani. Tiimiryhmäopintojen toteutuminen edellyttää myös tietyn osallistujamäärän täyttymistä.
Mallin toteuttaminen ei vaikuttanut muihin opettajiin tai oppilaitoksen muuhun toimintaan.
Malli on toteutettavissa ilman lisäkustannuksia.
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Opiskelijat toimivat tiimeissä eli ottivat vastuuta omasta työskentelystään. Lisäksi koko ryhmä toimi tiiminä aina työelämäyhteistyötä tehdessään. Opiskelijat myös itse hoitivat viestintää yritykseen päin ja suunnittelivat erilaisia tapahtumia.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppani sai yhteistyöstä tekijöitä erilaisiin tapahtumiinsa. Yhteistyökumppani toimi hyvin vuoropuhelussa nuorten kanssa: osa tapahtumista oli kumppanin toivomia ja osa opiskelijoiden ehdottamia.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Juurruttaminen vaatii riittävästi innokkaita opettajia ja että koulu tekee töitä opiskelijoiden rekrytoinnin eteen joka vuosi.