Porin lukiossa kehitettiin lukuvuonna 2020–2021 käytäntö, jossa asiantuntijoita pyydettiin ja nimitettiin lukion kummeiksi. Tiedekummi on alansa asiantuntija, jonka kanssa opettajien on tarkoitus tehdä yhteistyötä jokaisen lukuvuoden aikana. Yhteistyön muoto voi olla luentovierailu, teemapäivä tai muu projekti. Opettajien on helppo ottaa yhteyttä tuttuun tiedekummiin ja näin yhteistyöstä tulee varmemmin lukuvuosittaista.
Mallin toteutus
- Aluksi kartoitettiin tiedekummiehdokkaat. Hyviä ehdokkaita ovat mm. lukion vanhat opiskelijat. Muista, että tiedekummi voi olla minkä tahansa alan asiantuntija.
- Sopikaa ennalta yhteistyön muodoista (esim. luentosarja, etäluento, projekti, teemapäivä).
- Tutustukaa opiskelijoiden kanssa pintaraapaisun verran käsiteltäviin aiheisiin ennen varsinaista yhteistyömuodon toteutusta tai anna heille tehtäväksi tutustua aiheisiin kotona. Pyydä opiskelijoita miettimään etukäteen kysymyksiä, joita he haluaisivat asiantuntijalle esittää.
- Muista pyytää opiskelijoilta ja tiedekummeilta palautetta luennoista tai muista sovituista yhteistyömuodoista, jotta toimintaa voidaan kehittää.
- Opiskelijoilta on hyvä myös kysellä jälkikäteen, mitä aiheesta oli jäänyt mieleen. Koska kyseessä on työelämäyhteistyö, kannattaa opiskelijoilta lisäksi kysellä, kuinka moni voisi harkita asiantuntijan edustamaa ammattia.
Kehitetyn mallin tuloksia
Porin lukiolle nimettiin kaksi tiedekummia: Filosofian tohtori, tietokirjailija ja tutkija Ville Lähde BIOS- tutkimusyksiköstä ja tutkijatohtori evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta. He molemmat pitivät etäluennon omasta urapolustaan, tutkijan työstä ja tutkimusaiheestaan. Nämä luennot myös nauhoitettiin, minkä ansiosta niihin voidaan palata esimerkiksi tulevilla teemaviikoilla.
Tiedekummi-toimintamalli oli Porin lukiossa toimiva. Molemmat tutkijat suostuivat kummeiksi mielellään ja kummiuden takia yhteistyö ei jäänyt kertaluontoiselle tasolle.
Tutustu lisää:
Tiedekummi – Mukavin arvonimi ikinä – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)