Genom ett gränsöverskridande samarbete kan man hitta nya effektiva verktyg och lösningar, skapa ett bestående nätverk och ett fortsatt samarbete mellan berörda parter både nationellt och internationellt. Genom nya nätverks- och samarbetsformer skapas en ny attraktiv läromiljö som gör att fostran till företagsamhet i skolan utvecklas, ungdomarna lär sig de färdigheter som framtidens arbetsliv kräver vilket resulterar i en livskraftig landsbygd.
Projektet koordineras av en projektledare vars främsta uppgift är att skapa forum för nya kontakter mellan olika aktörer inom företagsamhetfostran i Kvarkenområdet genom följande åtgärder:
- Inledningsvis genomförs individuella möten med intresserade aktörer inom företagamshetfostran i Österbotten och Västerbotten. Syftet är att kartlägga de behov och önskemål som finns gällande både ett regionalt och internationellt samarbete inom företagsamhetsfostran och studieprogrammet “UF Ett år som företagare”.
- På basen av kartläggningen planeras tidpunkter för projektdeltagarnasgemensamma träffar under hösten 2017 och våren 2018. Träffarna genomförs som workshops för att sammanfatta enskilda och gemensamma utmaningar och behov inom ramen för programmet “UF Ett år som företagare”. Under workshopen planeras även formerna och tidpunkterna för fortsatt utbyte av kunskap och erfarenheter för att utveckla nya modeller för företagsamhetsfostran samt sätta upp ramarna för ett fortsatt mer omfattande samarbete.
- Under hösten 2017 och våren 2018 genomförs även studiebesök till skolor, organisationer och olika evenemang i både Finland, Sverige och Baltikum. Inom ramen för programmet “UF Ett år som företagare” ordnas bland annat annat följande evenemang under 2017-2018: “Innovation Camp” i Västerbotten under hösten 2017, “ICEE final event” i Tallin i November 2017, “Våga vara företagsam –semifinalen” i Vasa 1.2.2018 och “Entrprenörskap på riktigt” mässa i Umeå i mars 2018. Dessa evenemang är även forum för nätverkande för handledare och ungdomarna i programmet “UF Ett år som företagare” och deras UF-företag.
- Genom nationell och internationell benchmarking i skolor, organisationer och olika evenemang i Finland, Sverige och Baltikum söks och skapas nya former för samarbete och för att utveckla nya metoder, verktyg och nätverk som gagnar både projektdeltagare, handledare och ungdomar inom programmet “UF Ett år som företagare”.
- Som ett resultat av gemensamma träffarna, studiebesöken och workshoppar under projektperioden skall även en modell för ett nytt och utvidgat fortsatt internationellt samarbete planeras.
Projektet får understöd av Leadergrupp (Aktion Österbotten r.f.) / Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.