Tavoitteet
Sibelius-lukion Musiikki ja Kulttuuri 1-kurssin tavoitteena on rikastuttaa opiskelijoiden käsitystä musiikista tutustumalla eri kulttuurien musiikkiperinteisiin.
Kurssin sisältö ja korkeakouluyhteistyö
Saimme yhdistettyä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelman maisteritason opiskelijoiden pedagogiikkaharjoittelun Sibelius-lukion kurssilla opettamiseen. Sibelius-Akatemian opiskelijat tulivat pitämään työpajoja omista erikoisosaamisalueistaan Sibelius-lukiolle, joista saivat omiin opintoihinsa pedagogiikkakurssin harjoittelusuoritukset.
Teemoina oli musiikkia esimerkiksi Nepalilaista, bossa novaa, Arabialaista musiikkia ja rhumbaa. Oli myös elektronista musiikkia. Aihealueet valikoituivat luonnollisesti perustuen siihen, mikä oli kunkin pedagogiikkaharjoittelijan omaa osaamisaluetta.
Plussat
Sibelius-lukiolaisten palaute oli erittäin positiivista ja aiomme jatkaa yhteistyötä. Lukiolaisten omin sanoin kertomia kokemuksia voi lukea allaolevasta linkistä Sibelius-lukion blogista.

Nemat Battah opetti arabialaisen laulun ja eri arabimusiikin asteikkoja.

Paerhati Rebukaiti ja Viivi Saarenkylä vetivät elektronisen musiikin improvisaatiopajan.
Kehitettävää ja jatkoideat
Pilottivaiheessa toteuttamiseen meni kurssin opettajalta melko paljon aikaa, koska kaikki oli vielä uutta. Uskomme, että jatkossa työmäärä vähentyy, kun sopivat työtavat muotoutuvat.
Pohdittavaksi jäi, miten tämänkaltaista yhteistyötä voitaisiin laajentaa muihinkin lukioihin. Koska osallistujilta vaaditaan soitto-ja laulutaitoa työpajojen onnistumiseksi, sekä opetusharjoittelijoita GLOMASilla on vuosittain yleensä alle kymmennen, on mittavamman toiminnan kehittäminen haastavaa.
Kurssin myötä saimme kuitenkin hyviä jatkoideoita siihen, miten GLOMAS -osaston osaamista maailmanmusiikissa voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa osana lukioiden musiikin kehittämistehtävä LUMOKE -hanketta tekemällä opetusmateriaalia verkkoon.
Lähialueiden lukiot voisivat myös mainostaa opiskelijoilleen Taideyliopiston Global Festiin konsertteja tai Kulttuurikeskus Kaisassa järjestettäviä maailmanmusiikkiaiheisia työpajoja, jotka ovat yleisölle avoimia tapahtumia.
Musiikinopettajien kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä omien paikkakuntien ammattikorkeakouluihin, koska ainakin tässä tapauksessa yhteistyö lähti lukio – ja korkeakouluopettajien kontaktista.