Tavoitteet
- Lisätä ammattilukiolaisten tietoisuutta kaksikielisestä Helsingistä ja ruotsinkielisistä jatko-opiskelumahdollisuuksista.
- Tarjota opiskelijoille konkreettinen kokemus siitä, että he voivat ymmärtää ruotsinkielistä esitystä ja uskaltaa esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun ruotsiksi.
- Vahvistaa opiskelijoiden sanaston hallintaa terveys-aiheeseen liittyen
- Vahvistaa opiskelijoiden kuullunymmärryksen taitoja
Mitä tehtiin?
- Ammattikorkeakoulun opiskelijat valmistelivat powerpoint-esityksen terveellisistä elintavoista sekä kysymysvisan esityksen sisällöstä. Tarkoituksena oli, että opiskelijat tulisivat ammattilukion tunneille RUB102-opintojaksolle pitämään esityksen. Tällä B-ruotsin toisella pakollisella opintojaksolla hyvinvointi on yksi keskeisistä teemoista. Esitys oli ammattikorkeakouluopiskelijoiden opintojen osa.
- Vierailu luokassa ei valitettavasti onnistunut ensin koronan ja sitten opetusalan lakon takia. Materiaaleja kuitenkin pystyttiin hyödyntämään opetuksessa oman opettajan johdolla.
Vinkkejä opettajille
- Ruotsinkielisille opiskelijoille on hyvä terottaa lukiolaisten kehittyvän kielitaidon asettamia rajoituksia ja niiden huomioimista esityksessä. Korkeakouluopiskelijoilta voi esim. pyytää etukäteen sanalistaa vaikeimmista käsitteistä molemmilla kielillä.
- Yhteistyöstä ja sen aikataulusta kannattaa alkaa sopia hyvissä ajoin, jotta pystyy huomioimaan mm. harjoittelujaksojen ajat.
Plussat
- Projekti hyödyttää aidosti molempia osapuolia. Ammattikorkean opiskelijat saavat projektityöstään opintopisteitä tutkintoonsa.
- Lukiolaiset saavat parhaimmillaan opetusta elävöittävän vierailun, joka liittyy kiinteästi opsin sisältöihin.
Kehittämisideat
- Jos tulee haasteita live-toteutuksen kanssa, vierailuja voisi varmasti hoitaa etäyhteyksilläkin.
- Lukion opettaja voisi tsekata esityksen läpi ennen vierailua ja kommentoida sitä (kielen vaativuuden kannalta), jos esitys valmistuu ajoissa. Näin lopullinen esitys saadaan mahdollisimman toimivaksi.