Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • Yhteystiedot
  • English
  • Svenska
Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • Yhteystiedot
  • English
  • Svenska
Tuotekortti Maksuton

Korkeakouluyhteistyö – Kolmas tulevaisuus

VirveTee
17.6.2020
Korkeakouluyhteistyö tukee nykyisen ja erityisesti tulevan LOPSin tavoitteita korkeakouluyhteistyön velvoittavuudesta. Ennen kaikkea korkeakouluyhteistyö antaa lukion opiskelijoille kuvan korkeakouluopinnoista, sekä edistää opiskelijan hakeutumista oikealle alalle.

Mistä on kyse?

Tavoitteet: Korkeakouluyhteistyö auttaa opiskelijoita hahmottamaan korkeakouluissa tarvittavia ominaisuuksia, kuten itseohjautuvuutta, suunnitelmallisuutta, kurinalaisuutta ja elämänhallintataitoja. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korkeakoulukurkistukseen. Oppilaitoksen kannalta
Laajenna

Tavoitteet: Korkeakouluyhteistyö auttaa opiskelijoita hahmottamaan korkeakouluissa tarvittavia ominaisuuksia, kuten itseohjautuvuutta, suunnitelmallisuutta, kurinalaisuutta ja elämänhallintataitoja.
Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korkeakoulukurkistukseen. Oppilaitoksen kannalta jälkiohjauksen tarve vähenee. Yhteistyö on myös korkeakouluja hyödyttävää projekteja/opintopisteitä/kokemusta kartuttamalla. Yhteistyöstä kannattaa pyrkiä tekemään pysyvää ja sellaista, mikä ei ole yksittäisistä
henkilöistä riippuvaista.

Kohderyhmä: erityisesti lukiot/ammattikoulut, joilla ei ole korkeakouluja omassa kaupungissa

Toteutus: Vaihtelee: helpoiten korkeakouluyhteistyö onnistuu ottamalla yhteyttä lähimpään korkeakouluun ja sitä kautta lähtee pohtimaan sopivaa yhteistyömuotoa.

Kesto: mahdollisimman jatkuva yhteistyö

Materiaali: Tapahtumasta/toiminnosta riippuen

Soveltuva ryhmän koko: koko koulu/opintoryhmä/tilanteen mukaan

Ohje: Tässä kortissa on lyhyt ohjeistus siihen, miten pääsee korkeakouluyhteistyössä alkuun. Kortin lopussa on esimerkkejä siitä, minkälaista yhteistyötä Riihimäen lukio on tehnyt muiden korkeakoulujen kanssa.

Aivan aluksi kannattaa pohtia:
1. Minkälaisia korkeakouluja teidän paikkakunnalla/lähistöllä sijaitsee
2. Minkälaista yhteistyötä teidän koulunne haluaa korkeakoulujen kanssa tehdä ja miten koulu on valmis resurssoimaan yhteistyötä (osana opon työtä/kaikki opettajat omissa oppiaineissaan)
3. Yhteistyön laajuutta/pituutta, esim. halutaanko jatkuvaa yhteistyötä, korkeakoulujen tekemiä luentoja, kursseja yhteistyössä vai mitä?
4. Keneen ottaa yhteyttä korkeakoulussa ja aloittaa yhteistyö (esim. kutsu korkeakoulujen edustajat koululle)

Piilota

Mitä opitaan?

Kyky tehdä päätöksiäMahdollisuuksien havainnointi ja hahmottaminen sekä niihin tarttuminenOmien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen

Mihin oppiaineeseen?

Oppilaan- ja opinto-ohjaus

Mikä sisältötyyppi?

Malli

Mille koulutusasteelle?

Ammatillinen koulutusKorkeakoulutusLukiokoulutus

Aiheet?

Oppilaitos- ja yritysyhteistyö

Kesto?

AktivointiProjekti

Vaikeusaste?

Vaativa

Kieli?

Suomi

Avainsanat

Korkeakoulu- ja tiedeyhteistyö

Miten toimitaan?

1

Korkeakouluinfo -päivä
1. Korkeakouluinfopäivässä entiset lukiolaiset tulevat esittelemään omia opintojaan koululle
2. Yhteydenotto oman koulun facebook-sivujen kautta → on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi eli päivitetään oman koulun facebook-sivuille päivitys siitä, että kaivataan entisiä opiskelijoita korkeakouluinfoon mukaan.
3. Mahdollisuuksien mukaan infoja on koko päivän ajan (yksi pääinfo kaikille esim. itsenäisen asumisen ABC ja sen lisäksi jokaisen opiskelijan tulee osallistua kahteen omavalintaiseen infoon).
4. Tapahtuma toteutetaan normaalin koulupäivänä aikana eli jos opiskelija ei halua osallistua tapahtumaan, hän menee oppitunneille.
5. Sen jälkeen kun vierailijat ovat selvillä (esim. Riihimäen lukiossa vuonna 2019 18 vierailijaa/150 lukiolaista), opo (t) tekevät “lukujärjestyksen” päivän ohjelmasta.
6. Tapahtumasta voi kerätä opiskelijapalautetta esim. ryhmänohjaajan tuokiossa.

2

Korkeakouluvierailut
1. Vierailu voi olla oppitunnin mittainen (esim. kemian opettaja on vieraillut opintoryhmiensä kanssa Helsingin yliopiston kemian laitoksen labroissa), päivän mittainen tai muuta vapaavalintaista.
Kohderyhmänä voi olla yhden kurssin opiskelijat tai vaikka koko vuosikurssi. Tapahtuman voi järjestää opettaja tai opinto-ohjaaja. Esimerkiksi Riihimäen lukio tekee yhteistyötä Tampereen korkeakoulujen kanssa sekä HAMK:in kanssa (joka vuosi järjestetään esim. korkeakoulut tutuksi Tampereella tai HAMK -etkot).
2. Kutsu joku korkeakoulun edustaja lukiolle tai tutustu opiskelijaryhmäsi kanssa johonkin korkeakouluun.
3. Opiskelijat voivat orientoitua vierailuun esim. tutustumalla yhteistyöoppilaitoksen kotisivuihin.
4. Käytä hyväksi omia tai koulun kontakteja.

3

Virtuaalivierailut
1. Pienellä vaivalla oppilaitokseen voi tutustua virtuaalivierailun avulla. Tutkija tavattavissa: www.nuortentiedeakatemia.fi , joka on toistaiseksi toiminnassa vuoteen 2022 asti. Virtuaalivierailupyyntöjä kannattaa tehdä hyvissä ajoin (esim. elokuussa tulevaa vierailua kannattaa selvitellä jo toukokuussa). Englanniksi vastaava onnistuu sivustolla https://www.skypeascientist.com/.
2. Ota yhteys korkeakouluun videopuhelulla (TEAMS, Zoom, Meet tms.).
3. Korkeakoulun edustaja kiertää videopuhelulaitteensa kanssa korkeakoulua+esittelee sitä ja opettaja näyttää luokan isolta näytöltä kuvaa opiskelijoille.

4

Yhteistyöprojektit
1. Selvitä aluksi lähialueesi korkeakoulut, jotka ovat halukkaita yhteistyöhön. Riihimäen lukiolla pääyhteistyökumppanina on Laurean ammattikorkeakoulu.
2. Mieti a) mitä oppilaitoksenne haluaa b) paljon teillä on resursseja yhteistyöhön c) kenen työnkuvaan yhteistyö voisi kuulua (esim. opo) d) minkälaisia vahvuuksia teidän oppilaitoksellanne ja teidän yhteistyöoppilaitoksellanne on?
3. Yhteistyöväylästä kannattaa tehdä pysyvä ja sitä voi käyttää aina tilanteen mukaan. Myös korkeakouluilla on intressejä tämän tyyppiseen kumppanuuteen, esim. korkeakoulujen opiskelijat ovat saaneet opintopisteitä yhteistyöprojektien tekemisestä.
4. Riihimäen lukio on tehnyt Laurean P2P opiskelijoiden kanssa useita projekteja, esim. video CV:n

5

Ammattipaneeli lukion 2. vuosikurssi
1. Opinto-ohjaaja(t) järjestävät tilaisuuden. Soveltuu erityisen hyvin opo2-kurssin sisältöihin.
2. Kutsutaan koululle eri alojen ammattilaisia (esim. 5), jotka esittelevät omaa työtään sekä sitä, miten he ovat päätyneet omaan ammattiinsa (opiskelutausta). Panelistit ovat pääsääntöisesti opiskelleet korkeakouluissa, mutta mahdollisuuksien mukaan voi kutsua muitakin (esim. yrittäjiä, joilta korkeakoulutus puuttuu). Tavoitteena on tarjota näkökulmia erilaisiin urapolkuihin.
3. Opiskelijat voisivat kehitellä etukäteen kysymyksiä panelisteille ja tilaisuuden lopussa kysymyksiä voi esittää. Apua saa esimerkiksi https://urapolulla.fi/pohdintatehtavat/minun-urapolkuni sivustolta.
4. Tilaisuus voi kestää esim. 75 min. ja se voidaan järjestää esim. auditoriossa.

6

Kesäopinnot

1. Esim. Riihimäellä Hämeen kesäyliopisto toimii koulutuksen välittäjänä (Riihimäen lukion pysyvä yhteistyökumppani). Kannattaa siis yrittää järjestää yhteistyöstä pysyvää, jotta kurssit saadaan räätälöityä sopiviksi lukion kannalta.
2. Yhteistyöpalavereissa lukio voi esittää toiveita järjestettävistä kursseista.
3. Kesäyliopisto organisoi kurssit
4. Koulu voi markkinoida kursseja opiskelijoille, esim. abikurssit.
5. Näitä opintoja voi opiskella myös välivuotena ja mahdollisesti hyödyntää tulevissa opinnoissa (polkuopinnot).

7

Abien TET-päivä (linkki)
– Vierailu korkeakoulussa (1 päivä) tai opiskelija voi mennä seuraamaan jonkun kaverinsa opintoja.

1. Abeille annetaan kolmantena lukuvuotena yhden koulupäivän mittainen työelämään tutustuminen. TET voidaan järjestää esimerkiksi osallistumalla korkeakoulun avoimien ovien päivään.
2. TET voidaan suorittaa esimerkiksi ennen joulua.
3. Avoimien ovien päivät löytyvät kootusti opintopolusta.

Projektit

Kolmas tulevaisuus

Ota yhteyttä

Ulla Korpinen ja Päivi Modig/ Riihimäen lukio/ Kolmas tulevaisuus -hanke

ulla.korpinen@riihimaki.fi

Tralla logo
Tralla.fi
Eteläranta 10
00130 Helsinki
info@tralla.fi
  • Yhteystiedot
  • Info
  • Medialle ja kumppaneille
  • Tietosuoja- ja rekisteriseloste
© 2021 Yksityisyrittäjäin Säätiö
Käytämme sivustolla evästeitä voidaksemme tarjota sinulle parhaimman mahdollisimman käyttökokemuksen. Jatkamalla sivun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.OkLue lisää