Kesätöiden on tutkitusti todettu auttavan henkilön myöhempää työllistymistä. Lisäksi työelämässä pääsee näkemään millaista se työnteko oikeasti on, miten työkavereiden kanssa toimitaan ja mahdollisesti mietiskellä omaa koulutuspolkua tulevaisuuteen.
Tästä syystä päätimme Espoon Tunne työ-tiimissä lähteä kehittämään Kesätyön hakutilaisuutta. Ensimmäisenä vuonna tilaisuuden nimi oli #Kesaksi toihin ja seuraavana vuonna KesätyöX, joka voi jäädä tilaisuuden nimeksi jatkossakin. Tilaisuudessa ei suoraan palkata työntekijöitä, mutta opiskelijoilla on mahdollisuus nähdä rekrytoijien kasvot sekä kysellä vinkkejä työnhakuun. Lisäksi tilaisuuteen on suunniteltu yhteisiä luentoja kaikille työelämän ja yrittäjyyden lainalaisuuksista.
Tilaisuus on nuorten järjestämä. He määrittelevät periaatteet, joilla tilaisuus järjestetään. Mukana olevat opettajat toimivat yhteydenottajina työtä tarjoaviin tahoihin. He myös hoitavat yhteydet virallisesti kaupunkiin tai tiloja vuokraaviin tahoihin.
Tilaisuus on järjestetty tammikuun puolivälissä. Työtä tarjoavia tahoja on ollut 12-20. Yrittäjyyttä tilaisuudssa ovat olleet suosittelemassa NY ja 4H -järjestöt. Lisäksi Espoon Ohjaamo on ollut läsnä tilaisuudessa.
Vaativuus
Vaativa
Toteuttaja
Toteutettavissa kaikilla lukion vuosikursseilla. Voisi toteuttaa myös ammatillisen koulutuksen puolella
Soveltuvat yhteistyökumppanit
Kesätöitä tarjoavat yritykset
Nuorten yritystoimintaa kehittävät tahot
Neuvontajärjestöt ja -tahot
Ennakkovalmistelut ja resurssit
Tilaisuuden onnistumiseksi ennakkovalmistelut on tehtävä huolella. Espoossa tätä tilaisuutta valmistelee noin kolme kuukautta opiskelijoista muodostuva järjestäjäkurssi sekä kolme opettajaa. Ennakkovalmisteluihin kuuluvat esim. tilan vuokraaminen, yhteydenotot yhteistyökumppaneihin, tilaisuuden tiedotus ja mainostus sekä järjestäjäopiskelijoiden yhtenäinen ilme.
Rahallisia resursseja tarvitaan opettajien palkkaamiseen ja tila vuokriin sekä somistuksiin ja yhtenäisen ilmeen luomiseksi.
Opiskelijoiden rooli ja hyöty
Järjestäjäopiskelijat järjestävät tilaisuuden (erillinen kortti). Muut opiskelijat tulevat paikalle ja osallistuvat tilaisuuteen. Tilaisuudessa on ollut mahdollista luettaa oma CV ja saada siitä kommentteja. Tilaisuudessa on kaikille tarkoitettu yhteinen luento, joka koostuu noin 15 min tietoiskuista. Sen jälkeen opiskelijoiden on mahdollisuus kiertää tapaamassa rekrytoijia ja kyselemässä vinkkejä työnhakuun. Tilaisuudessa selviää myös, että töitä voi tehdä monin eri tavoin: kokoaikaisesti, osa-aikaisesti tai tekemällä töitä itselleen eli perustamalla yrityksen joko kesäksi tai pitemmäksi aikaa. Mitä aktiivisemmin opiskelijat ovat selvitelleet asioita sitä varmemmin he ovat työllistyneet.
Yhteistyökumppanin rooli ja hyöty
Yhteistyökumppaneina on kesätyöntekijöitä etsiviä tahoja. He pitävät messuilla oman messupisteensä. Yrityksillä on mahdollisuus tavata kerralla runsaasti töitä hakevia nuoria. Myös nuorten kysymykset voivat ohjata kesätyöntekijöiden neuvontaa myöhemmin yrityksessä. Yrityksille tilaisuus on ollut ilmainen.
Kesätyöstä informoivat tahot tapaavat yhdellä kerralla suuren määrän nuoria, sellaisiakin, jotka eivät itsenäisesti hakeudu tietoa hakemaan.
Toiminnan vakiinnuttaminen
Tapahtuma on kehittynyt näinä kahtena vuonna, jona se on järjestetty. Ensimmäisenä vuonna tilaisuus järjestettiin pääsääntöisesti omin voimin. Viime vuoden tilaisuuden järjestelyissä oli oheistapahtumana verkostoitumistapahtuma yritysten ja opettajien välillä. Tässä yhteydessä saimme paljon apuja myös oman tapahtumamme järjestämiseen Helsingin Tunne työ-tiimiltä. Tänä vuonna järjestämme tilaisuuden yhdessä Espoon Ohjaamotalon kanssa. Ideana olisi ohjata kehitystä siihen suuntaan, että tapahtumasta tulisi vuosittainen toisen asteen kesätyötapahtuma. Näin Ohjaamon rooli kevenisi ammatillisen puolen kesätyötapahtumien järjestäjänä ja he voisivat keskittää resursseja kaikille yhteiseen kesätyötapahtumaan.