Tavoitteet
Oppimistehtävän tavoitteena on paikallishistoriallisen tiedon syventäminen ja soveltaminen. Tavoitteena on tarkastella Saimaan kanavan ja laajemmin sisäjärvien vesireittien merkitystä Suomen historian, talouden, politiikan ja kulttuurin näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelijat oivaltavat historian hyödyntämisen matkailussa.
Oppimistehtävä sisältää projekti- ja tiimityöskentelyä, monipuolista tiedonhakua, esiintymistä sekä vertaispalautteen antamista. Täten toteutusmalli vahvistaa lukiolaisen jatko-opinto- ja työelämävalmiuksia. Yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa lisää opiskelijoiden tietoisuutta opiskelu- ja uravaihtoehdoista sekä lisää opettajien välistä yhteistyötä lukion ja korkeakoulun välillä.
Oppimistehtävän tavoitteena on hyödyntää monipuolisia työskentelytapoja (luokassa ja sen ulkopuolella tapahtuva työskentely, etäyhteyksien hyödyntäminen, itsenäinen tiedonhaku jne.) Lisäksi oppimistehtävän tavoitteena on antaa opiskelijoille mahdollisuus osoittaa osaamistaan ja vahvuuksiaan monipuolisesti.
Tavoitteena on ollut laatia toteutusmalli, joka on helposti muokattavissa vastaamaan paikallisia tarpeita sekä eri oppiaineiden tavoitteita. Korkeakoulun lisäksi toimintamalliin sopii yritysyhteistyö.
Kohderyhmä
Lukion HI03-kurssin (Itsenäisen Suomen historia) opiskelijat. Soveltaen toteutusmalli sopii myös muihin oppiaineisiin sekä yläkouluun.
Kesto
Arvioitu kesto noin 10 tuntia (10 x 60 min). Työskentely tapahtuu oppitunneilla sekä omalla ajalla. Kestossa huomioitu myös töiden purku sekä palautteen antaminen. Lisäksi opettajien tulee varata aikaa suunnitteluun sekä opetus- ym. materiaalin työstämiseen.
Materiaali
Asiantuntijaluentoon liittyvä diaesitys, jossa käydään läpi Saimaan kanavaa historian, talouden, politiikan ja kulttuurin näkökulmasta. Lisäksi esitellään risteilyalus m/s Carelia (näitä aineistoja emme jaa tekijänoikeudellisista syistä).
Diaesitys, jossa käydään läpi tehtävä ja sen tavoitteet sekä työskentelyä, esittämistä ja arviointia koskevat ohjeet. Palautekysely.
Lähdeaineistona projektityössä voidaan käyttää internetiä, luentoaineistoa, kirjallisuutta, haastatteluja sekä itse otettuja kuvia.