Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • English
  • Svenska
Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • English
  • Svenska
Tuotekortti Maksuton

Kanavaristeilyelämys nuorille – Tunne Työ 2.0

14.6.2021
Millainen on Suomen sisäjärvien vesireittien historiallinen, poliittinen ja taloudellinen merkitys? Mitä kanavaristeily Lappeenrannasta Viipuriin voi tarjota nuorelle? Kimpisen lukion Suomen historian kurssin opiskelijat pääsivät tutustumaan Saimaan kanavaan ja suunnittelemaan unelmiensa kanavaristeilyn LAB- ammattikorkeakoulun matkailuun erikoistuneen liiketoiminnan lehtorin avustuksella. Mallia on kehitetty Tunne Työ 2.0 -hankkeessa. Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto.
Avaa materiaali

Mistä on kyse?

Tavoitteet Oppimistehtävän tavoitteena on paikallishistoriallisen tiedon syventäminen ja soveltaminen. Tavoitteena on tarkastella Saimaan kanavan ja laajemmin sisäjärvien vesireittien merkitystä Suomen
Laajenna

Tavoitteet

Oppimistehtävän tavoitteena on paikallishistoriallisen tiedon syventäminen ja soveltaminen. Tavoitteena on tarkastella Saimaan kanavan ja laajemmin sisäjärvien vesireittien merkitystä Suomen historian, talouden, politiikan ja kulttuurin näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelijat oivaltavat historian hyödyntämisen matkailussa.

Oppimistehtävä sisältää projekti- ja tiimityöskentelyä, monipuolista tiedonhakua, esiintymistä sekä vertaispalautteen antamista. Täten toteutusmalli vahvistaa lukiolaisen jatko-opinto- ja työelämävalmiuksia. Yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa lisää opiskelijoiden tietoisuutta opiskelu- ja uravaihtoehdoista sekä lisää opettajien välistä yhteistyötä lukion ja korkeakoulun välillä.

Oppimistehtävän tavoitteena on hyödyntää monipuolisia työskentelytapoja (luokassa ja sen ulkopuolella tapahtuva työskentely, etäyhteyksien hyödyntäminen, itsenäinen tiedonhaku jne.) Lisäksi oppimistehtävän tavoitteena on antaa opiskelijoille mahdollisuus osoittaa osaamistaan ja vahvuuksiaan monipuolisesti. 

Tavoitteena on ollut laatia toteutusmalli, joka on helposti muokattavissa vastaamaan paikallisia tarpeita sekä eri oppiaineiden tavoitteita. Korkeakoulun lisäksi toimintamalliin sopii yritysyhteistyö.

Kohderyhmä

Lukion HI03-kurssin (Itsenäisen Suomen historia) opiskelijat. Soveltaen toteutusmalli sopii myös muihin oppiaineisiin sekä yläkouluun.

Kesto

Arvioitu kesto noin 10 tuntia (10 x 60 min). Työskentely tapahtuu oppitunneilla sekä omalla ajalla. Kestossa huomioitu myös töiden purku sekä palautteen antaminen. Lisäksi opettajien tulee varata aikaa suunnitteluun sekä opetus- ym. materiaalin työstämiseen. 

Materiaali

Asiantuntijaluentoon liittyvä diaesitys, jossa käydään läpi Saimaan kanavaa historian, talouden, politiikan ja kulttuurin näkökulmasta. Lisäksi esitellään risteilyalus m/s Carelia (näitä aineistoja emme jaa tekijänoikeudellisista syistä). 

Diaesitys, jossa käydään läpi tehtävä ja sen tavoitteet sekä työskentelyä, esittämistä ja arviointia koskevat ohjeet. Palautekysely. 

Lähdeaineistona projektityössä voidaan käyttää internetiä, luentoaineistoa, kirjallisuutta, haastatteluja sekä itse otettuja kuvia.

Piilota

Mitä opitaan?

Kyky muuttaa ideat toiminnaksiMahdollisuuksien havainnointi ja hahmottaminen sekä niihin tarttuminenVastuunottaminen

Mihin oppiaineeseen?

ReaaliaineetYhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Mikä sisältötyyppi?

Tehtävä

Mille koulutusasteelle?

Ammatillinen koulutusLukiokoulutusYläkoulu, 7.–9. luokat

Aiheet?

Opetus- ja oppimateriaali

Kesto?

Projekti

Vaikeusaste?

Keskiverto

Kieli?

Suomi

Avainsanat

HankeKorkeakoulu- ja tiedeyhteistyöKurssin tuunausOpetussuunnitelmaOppimiskokonaisuusProjektiTiimipedagogiikkaTyöelämätaidot

Miten toimitaan?

1

Pidä yhdessä matkailualan asiantuntijan kanssa yhdessä suunnittelemanne luento, jossa käytte läpi projektityötä tukevan teoriaosuuden, tehtävänannon ja sen tavoitteet sekä työskentelyohjeet. 

2

Jaa kohdassa 1 mainitut materiaalit opiskelijoille sähköisesti. Kerro, mihin valmis tuotos eli raportti (esim. diaesitys tai video) palautetaan.

3

Jaa opiskelijat 4-5 hengen ryhmiin ja pyydä heitä nimeämään ryhmänsä. Käynnistä työskentely.

4

Anna opiskelijoiden ideoida ja työstää projektityötä mahdollisimman vapaasti. Seuraa ja tue kuitenkin työskentelyä, tarvittaessa yhdessä asiantuntijan kanssa. 

5

Huolehdi aikataulusta: opiskelijoiden on tärkeää tietää, milloin kurssilla tehdään projektityötä ja milloin opiskellaan muita kurssin asioita. Hyödynnä työskentelyssä välietappeja. 

6

Käy kunkin ryhmän kanssa tuotos läpi ennen sen esittämistä mahdollista viimeistelyä varten.

7

Käy läpi esityksen purkuun eli tuotosten esittelyyn ja arviointiin liittyvät ohjeet. Pyydä ryhmiä sopimaan keskenään, miten he tuotoksensa esittelevät. 

8

Purkutunnin alussa jaa ryhmien esitys- ja sparrausvuorot. Ryhmän esityksen jälkeen sparraava ryhmä antaa vertaispalautetta. Asiantuntija on mukana purkutunnilla antamassa myös palautetta. Palautteet voivat olla suullisia tai sisältää myös numeroarvioinnin. 

9

Kerää oppimistehtävästä ja työskentelystä palautetta esim. Forms- kyselyllä. Käy palautteet läpi yhdessä asiantuntijan kanssa. Hyödyntäkää niitä oppimistehtävän kehittämisessä.

10

Esimerkkejä vaihtoehtoisista toteutustavoista:

  1. Teeman soveltaminen muissa oppiaineissa: esim. liikunnan kurssilla suunnitellaan aktiiviloma tai maantieteen/biologian kurssilla luontopainotteinen loma Saimaalla. Kielten kursseilla matkailuaktiviteetti suunnitellaan ulkomaisille turisteille. Taideaineissa ja äidinkielessä Saimaan hyödyntäminen inspiraation lähteenä.  
  2. Koko koulua koskevan teemaviikon tai -jakson järjestäminen
  3. Teemaa edustavan yrityksen tai matkailualan opiskelijoiden ottaminen mukaan suunnitteluun, toteutukseen ja purkuun. 

Palautetta

““Tehtävä opetti työskentelemään tiiminä. Se auttoi soveltamaan omat ja muiden ryhmäläisten mielipiteet yhdeksi kokonaisuudeksi sekä antamaan palautetta muille ryhmille”.”
– Kimpisen lukion opiskelija
““Oppimistehtävässä karttuivat haastattelutaidot. Projektityön tekeminen oli uusi ja mukava haaste”.”
– Kimpisen lukion opiskelija
““Tehtävä opetti Saimaan kanavasta ja sen historiasta. Se opetti myös historiallisen tiedon soveltamista käytäntöön.””
– Kimpisen lukion opiskelija
““Parasta oppimistehtävässä oli valinnan vapaus: oli annettu kattavat ohjeet, joiden pohjalta työ tehtiin, mutta muuten vain mielikuvitus oli rajana.””
– Kimpisen lukion opiskelija
““Oli mukavaa, että suunniteltiin jotain eikä vain etsitty tietoa.””
– Kimpisen lukion opiskelija
““Mieluisinta oli ryhmissä työskentely ja suunnitteleminen.” ”
– Kimpisen lukion opiskelija
““Hankalinta työssä oli sen aloittaminen”.”
– Kimpisen lukion opiskelija
““Projektityön suunnittelu sujui hyvin. Toteutusmalli luo mahdollisuuksia, mikä rohkaisee yhteistyöhön lukion ja korkeakoulun välillä jatkossakin oppiaineesta riippumatta. Projektityön tavoitteet ja työskentely saatiin integroitua hyvin kurssin opiskeluun. Tehtävän avulla yritystoiminnan ja toimintaympäristön merkitys avautui lukiolaisille. Jatkossa kokemuksellisuutta ja ulkopuolista oppimisympäristöä voisi hyödyntää vielä enemmän.”
”
– LAB-ammattikorkeakoulun matkailuun erikoistunut liiketoiminnan lehtori

Ota yhteyttä

Niina Kuhanen/Kimpisen lukio/Tunne Työ 2.0 -hanke ja Ilkka Lehtola/ LAB-ammattikorkeakoulu

niina.kuhanen@edu.lappeenranta.fi

https://www.tunnetyo.fi/

Tralla logo
Tralla.fi
Eteläranta 10
00130 Helsinki
  • Info
  • Medialle ja kumppaneille
  • Tietosuoja- ja rekisteriseloste
© 2023 Yksityisyrittäjäin Säätiö