Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • English
  • Svenska
Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • English
  • Svenska
Tuotekortti Maksuton

Kameranäyttelemistä ja Saksan kulttuuria Kalliossa – Tunne Työ 2.0

15.6.2021
Teatterin ja saksan kielen yhteinen kameranäyttelemisen kurssikokonaisuus Kallion lukiossa muutti muotoaan koronarajoituksista johtuen. Berliinin matka ja työpaja vaihtuivat oman koulun esittelyvideoiden kuvausprosessiksi. Samalla tarjoutui tilaisuus tutustua työelämään käytännössä, ammattilaisten johdolla. Mallia on kehitetty Tunne Työ 2.0 -hankkeessa. Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto.
Avaa materiaali

Mistä on kyse?

Tavoitteet: oppia kameranäyttelemisen ja elokuvatuotannon perusteita käytännössä. tutustua elokuva-alan eri työtehtäviin ammattilaisten johdolla. Yhteistyökumppanina oli tapahtumatekniikkayhtiö Voup Oy. oppia saksan
Laajenna

Tavoitteet:

  • oppia kameranäyttelemisen ja elokuvatuotannon perusteita käytännössä.
  • tutustua elokuva-alan eri työtehtäviin ammattilaisten johdolla. Yhteistyökumppanina oli tapahtumatekniikkayhtiö Voup Oy.
  • oppia saksan kieltä ja kulttuuria, tutustua Berliiniin ja erityisesti sen elokuva-aiheisiin kohteisiin.
  • tutustua kiinnostaviin elokuva-alan jatko-opiskelumahdollisuuksiin Suomessa ja Berliinissä.

Kurssikokonaisuuteen saatiin tukea Tunne Työ 2.0 -hankkeelta, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Tukea käytettiin kurssikokonaisuuden suunnitteluun ja kontaktiverkoston luomiseen.

Opintojakson sisältö

Alun perin suunnitteilla oli opintojakso, johon liittyen olisi Berliinissä toteutettavassa työpajassa harjoiteltu kameranäyttelemistä ja tutustuttu saksan kieleen ja kulttuuriin. Koronarajoitukset kuitenkin estivät matkustamisen ja opintojakson ohjelma vaihtui työssäoppimisen prosessiksi, jonka aikana valmistettiin Kallion lukion esittelyvideot yhteistyössä tapahtumatuotantoyhtiö Voup Oy:n kanssa. 

Valmistettiin kaksi videota, lyhyempi 3 minuuttia ja pidempi 16 minuuttia. Opiskelijat olivat mukana koko prosessissa, aina käsikirjoituksen ideoinnista lähtien. Opiskelijat harjoittelivat kohtaukset etukäteen teatteritunneilla ja kuvaukset tehtiin yhden viikon aikana.

Opettajien toimiessa ohjaajina kameranäyttelemisen opiskelijat esiintyivät esittelyvideoiden päärooleissa ja pääsivät harjoittelemaan elokuvatuotannon monia töitä kuten kuvaussihteerin, maskeeraajan ja puomittajan tehtäviä. Opiskelijat saivat tehdä töitä kuvausalan ammattilaisten kanssa ja oppivat monia työelämätaitoja rakentavasta vuorovaikutuksesta omien näkökulmien ilmaisuun ja aikatauluttamisesta yhteisiin sopimuksiin sitoutumiseen. Kuvausalan ammattilaiset pystyivät antamaan monia tehtäviä opiskelijoille suoritettavaksi. Yhteistyö sujui erinomaisesti koko ryhmän kesken. 

Esittelyvideot  jaettiin julkisesti Kallion lukion You Tube -kanavalla. Koulun toiminnan ja erityistehtäväaineitten esittelemiseksi tarkoitetut videot osoittautuivatkin suunniteltua tarpeellisemmiksi Avointen ovien ja tutustumistapahtumien järjestämisen käytyä mahdottomaksi. Julkaisun jälkeisen puolen vuoden aikana videoita on katsottu yhteensä jo noin 17 000 kertaa!

Saksan kielen ja kulttuurin opiskeluun liittyen opiskelijat tutustuivat pienryhmissä valmistettujen esitysten avulla virtuaalisesti Berliiniin ja elokuva-alan jatko-opintoihin niin Suomessa kuin Berliinissä. Saksa näyttäytyi ryhmäläisille potentiaalisena jatko-opiskelumaana, koska lukiossamme on mahdollista suorittaa Sprachdiplom-tutkinto, jonka turvin pääsee opiskelemaan saksankielisten maiden yliopistoihin.

Kesto: 1 jakso

Piilota

Mitä opitaan?

LuovuusOmien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminenTavoitteellisuus

Mihin oppiaineeseen?

KieliaineetTaito- ja taideaineet

Mikä sisältötyyppi?

Oppitunti- ja/tai kurssikokonaisuus

Mille koulutusasteelle?

Lukiokoulutus

Aiheet?

Oppilaitos- ja yritysyhteistyö

Kesto?

KurssiProjekti

Vaikeusaste?

Vaativa

Kieli?

Suomi

Avainsanat

OppimiskokonaisuusProjektiTyöelämätaidot

Miten toimitaan?

1

Ryhmän kokoaminen ja yhteistyökumppanin hankkiminen. Budjetista ja aikataulusta sopiminen. Vastuiden jako osallistujien kesken.

 

2

Kulttuuritehtävän (tutustuminen Berliiniin ja elokuva-alan oppilaitoksiin) käynnistäminen. 

 

3

Kuvattavan elokuvan teeman päättäminen, käsikirjoittaminen.

 

4

Roolien jako. Kohtausten harjoittelu ja kuvauspaikkojen suunnittelu.

5

Kuvakäsikirjoituksen laatiminen

 

6

Käytännön järjestelyistä (kuvauskalusto, kuvausluvat, muonitus, rekvisiitta …) sopiminen.

 

7

Kuvaukset. Aikataulussa pysyminen.

 

8

Elokuvan editointi ja julkaisu.

9

Kulttuuritehtävän läpikäyminen.

 

10

Prosessin arviointi. Palautteet ja kurssisuoritusten antaminen.

 

11

Palautetta

“Otteita opiskelijoiden itsereflektioista: “Pääsi työntämään kädet saveen toden teolla ja oikeasti tekemään ja näkemään läheltä. / Pääsi näyttelemään (ja muutenkin työskentelemään) huipputyyppien kanssa. / Oppi hurjasti elokuvan tekemisestä ja kameranäyttelemisestä! / Parasta oli, että sai kokemusta oikeista kuvaustilanteista tosi perusteellisesti, koska pääsi sekä kameran eteen, että taakse. / Olen hyötynyt kokemuksesta paljon. / Koin että tämä tietyllä tavalla myös valmisti minua mahdollisiin seuraaviin projekteihin. / Upeaa myös tietää että on ollut osana jotain koulun omaa projektia, jota tullaan hyödyntämään vielä mahdollisesti senkin jälkeen kun olen valmistunut koulusta."
”
– Ryhmän opiskelijat

Ota yhteyttä

Annemari Untamala, Hanna Saari / Kallion lukio / Tunne Työ 2.0 -hanke

annemari.untamala@edu.hel.fi

https://www.tunnetyo.fi/

Tralla logo
Tralla.fi
Eteläranta 10
00130 Helsinki
  • Info
  • Medialle ja kumppaneille
  • Tietosuoja- ja rekisteriseloste
© 2023 Yksityisyrittäjäin Säätiö