Syksystä 2019 lähtien kaikissa Vantaan ylä- ja yhtenäiskouluissa tarjotaan koulun 8.-9.-luokkalaisille oppilaille joustavaa työelämäpainotteista opetusta joko joustavan perusopetuksen luokassa (JOPO) tai joustavan ei-luokkamuotoisen perusopetuksen kautta (TEPPO). Koulu päättää itse kumpaa mallia toteuttaa, ja lisätietoja koulun työelämäpainotteisesta opetuksesta saa koulun rehtorilta.
Tavoitteena on tukea nuorten itsetuntemusta ja omien vahvuuksien tunnistamista, motivaatiota, vastuunkantoa ja toimijuutta sekä päätöksentekotaitoja ja ajankäytön hallintaa. Nuoret oppivat työelämätaitoja ja saavat työelämätuntemusta ja urasuunnitteluvalmiuksia sekä kokemuksia erilaisista töistä ja työpaikoista. Työelämäpainotus voi toimia myös tuen muotona esimerkiksi Suomeen kotoutumisen näkökulmasta.
Opinnoissa vuorottelevat työssäoppimisjaksot työpaikoilla sekä opetus koululla. Tärkeää on oppilaan omat vahvuudet ja yksilöllinen oppimispolku. Joustavassa työelämäpainotteisessa opetuksessa noudatetaan Vantaan perusopetuksen opetussuunnitelmaa toiminnallisilla työmenetelmillä. Työelämäpainotteista opetusta ohjaa koululla opettaja tai oppilaanohjaaja, ja sitä tukee koulun moniammatillinen tiimi.
JOPO
- 10–13 oppilaan luokka
- Oppilaat opiskelevat työssäoppimisjaksoilla noin puolet kouluvuodesta (esim. 3 päivää viikossa koulussa ja 2 päivää viikossa työpaikoilla)
- Luokassa JOPO-opettaja
TEPPO
- Ei-luokkamuotoista toimintaa
- Oppilailla on 5–7 viikkoa työssäoppimisjaksoja lukuvuoden aikana
- Muutoin oppilaat opiskelevat oman luokkansa mukana lukujärjestyksen mukaisesti
- Koulussa TEPPO-oppilaanohjaaja
Lisätietoa, hakukriteerit ja hakuohjeet löytyvät täältä.