Hankkeen aikana kouluissa toteutettiin kyselytutkimus opiskelijoille kahtena vuonna. Opiskelijat vastasivat kyselyyn NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman alussa ja lopussa. Kaksivuotiseen ICEE-tutkimukseen osallistui 12 000 vastaajaa viidestä maasta (Belgia, Italia, Latvia, Suomi ja Viro).
Suomesta vastaajia oli 2 400. Yrittäjyyskasvatukseen osallistuneiden nuorten ja vertailuryhmän välillä ero monialaisessa osaamisessa, työelämävalmiuksissa ja opiskelumenestyksessä oli Suomessa selkeästi suurempi kuin muualla Euroopassa.
Opiskelijoiden lisäksi mielipiteitä yrittäjyyskasvatuksesta kysyttiin opettajilta, vanhemmilta ja työelämän edustajilta. Tutkimuksen ohella hankkeessa kerättiin yrittäjyyskasvatuksen innovaatioklusteri, johon on kerätty hyviä käytäntöjä työkalujen, strategioiden, opettajien koulutuksen ja arvioinnin osalta. Nämä työkalut ovat julkisia ja löytyvät hankkeen verkkosivuilta.
Hankkeen tavoitteena oli selvittää, miten Euroopan komission asettamaa tavoite, jossa jokaiselle nuorelle tarjotaan käytännön yrittäjyyskasvatusta ennen peruskoulutuksen päättymistä, voidaan toteuttaa (Entrepreneurship 2020, Action Plan, COM 2012, 795).
Hankkeen toteuttaja oli Junior Achievement Europe (JA Europe). Hankkeen osatoteuttajina olivat Nuori Yrittäjyys ry (JA Finland), Eastern Norway Research Institute (johtava tutkimuskumppani), The Danish Foundation for Entrepreneurship-Young Enterprise, Faculty of Economics in Osijek, J.J. Strossmayer University, Enterprise Flanders in Belgium, Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Viron opetusministeriö, Italian opetusministeriö, Latvian opetusministeriö Vlajo, JA Estonia, JA Italy sekä JA Latvia.
Hanketta rahoitti Euroopan komission Erasmus+ -ohjelma.
Tutkimustulokset: Yrittäjyyskasvatus parantaa nuorten oppimistuloksia Suomessa
Monialaisen osaamisen ja työelämätaitojen karttuminen lisäsi nuorten motivaatiota ja se puolestaan kohensi oppimistuloksia. Tämä selviää uudesta kansainvälisestä suurtutkimuksesta (ICEE 2018).
– Pitkäkestoinen yrittäjyyskasvatus vahvistaa työelämässä tarvittavia valmiuksia ja tukee samalla kaikkea oppimista. Tutkimus osoittaa nyt selvästi, että taidot karttuvat tekemällä, sanoo Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.
Monialainen osaaminen syntyy käytännön tekemisestä
Tutkimus paljastaa myös, että NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneet nuoret käsittävät yleisesti eri oppiaineiden ja kokonaisuuksien hyödyn paremmin kuin ne nuoret, jotka eivät osallistuneet ohjelmaan. Koulussa opittujen asioiden soveltaminen arkisiin tilanteisiin edistää asioiden merkityksen ymmärtämistä ja seurauksena on parempi menestys opinnoissa.
– NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma antaa nuorille mahdollisuuden harjoitella oppituntien aikana opittuja asioita käytännössä. Samalla heille syntyy käsitys siitä mihin opittua tietoa tarvitaan elämässä, summaa Virpi Utriainen.
Vaikka avaintaitojen (mm. suullinen viestintä, matemaattiset taidot, päätöksentekotaito) kehittäminen ei ole NY Vuosi yrittäjänä-ohjelman päätarkoitus, Suomessa vaikutus oli selkeä. Esim. päätöksentekokyky vahvistuu merkittävästi laaja-alaisen oppimisen myötä.
Yrittäjyyskasvatus innostaa opettajia
Yrittäjyyskasvatus on moderni ja käytännönläheinen tapa opettaa. Yrittäjyyskasvatus voidaan integroida vaivatta useisiin aineisiin.
Nämä kaksi aihetta nousivat vahvasti esiin tutkimukseen osallistuneiden suomalaisten opettajien vastauksista.
Enemmistö opettajista korosti tarvetta keskittyä kokemuksiin perustuviin menetelmiin, kuten NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Osa opettajista painotti oppimistavan pedagogisia etuja: he alkoivat ymmärtää opiskelijoitaan paremmin, mikä muutti heidän välisensä suhteen luonnetta.
ICEE-tutkimus selvitti NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman vaikutuksia 15-20 vuotiaisiin nuoriin lukioissa ja ammattikouluissa. Suomalaiset tutkimuskoulut olivat Kainuun ammattiopisto, Etu-Töölön lukio, Suomen liikemiesten kauppaopisto, Helsingin kielilukio ja Raisio seudun koulutuskuntayhtymä Raseko.
Yhteenveto tuloksista
Yrittäjyyskasvatuksen innovaatioklusterit
Hankkeen aikana kerätään yhteen myös yrittäjyyskasvatuksen hyviä käytänteitä opettajien koulutukseen, arviointiin sekä työkaluihin liittyen. Kerättyihin työkaluihin voi tutustua osoitteessa innovation-clusters.icee-eu.eu.