Tavoitteet
Webinaarisarjan tavoitteena on tuoda näkyväksi, millaista tutkimusta ja kehitystyötä korkeakouluissa tehdään ilmastonmuutokseen liittyen, miten ilmastonmuutos näkyy yritysten ja kaupungin toiminnassa ja käytännöissä.
Webinaarisarjassa keskustellaan ilmastonmuutoksen hillitsemismahdollisuuksista, siihen sopeutumisesta sekä millaisia ratkaisuja ollaan kehittämässä ja millaista osaamista tulevaisuuden työelämässä tarvitaan.
Webinaarisarja tukee lukioiden ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen opetusta sekä korkeakouluyhteistyötä.
Webinaaritallenteiden napakoita (10-15 min.) asiantuntijaesityksiä voi käyttää opetuksessa myös myöhemmin.
Mitä tehtiin?
Helsingin luonnontiedelukiolla webinaareja hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan yksittäisinä tietopaketteina eri opettajien oppitunneilla. Webinaarit soveltuivat erinomaisesti HNH-2035 (hiilineutraali Helsinki)- opintojakson yhteyteen. Ko. opintokokonaisuus toteutettiin lukiossamme osana pakollisia opintojaksoja (LOPS2021: ÄI03/S2, ÄI4/S2, EAN02, BI02, BI03, GE01, FY02, KE02). Webinaarit olisivat sopineet erinomaisesti myös aiempien vuosien valinnaiselle Ilmastonmuutos ja minä -kurssille. Oppituntien lisäksi koulun omilla tiedotuskanavilla mainostettiin myös yksittäisen opiskelijan osallistumismahdollisuutta webinaareihin.
Lukuvuonna 2021-22 webinaarisarjan aiheet olivat: Kiertotalous, Ruokahävikki ja ympäristövastuullisuus ravintola-alalla, Energia, Ruoantuotanto ja -kulutus, Energi och hållbarhet, Arktinen meri ja jää muutoksessa. Webinaarit on tuottanut Lukioiden korkeakouluyhteistyö pääkaupunkiseudulla -hanke. Tarkempi ohjelma tässä.
Webinaarisarjassa onnistuttiin tuomaan erinomaisesti erilaisia näkökulmia samaan isoon ongelmaan liittyen niin yritysten, kuluttajan kuin tutkimusmaailman puoleltakin. Mainittakoon lukiolaisen näkökulmasta erityisen konkreettisina esimerkkeinä Kiertotalous webinaarin päivittäistavarakaupan sekä kännyköiden kiertotalousesimerkit. Tutkimus- ja teollisuusmaailman esimerkit avasivat nuorille hyvin asioiden haasteellisuutta ja monimuotoisuutta sekä kylvivät kiinnostuksen siemeniä jatko-opinto- ja työelämämahdollisuuksista.
Webinaarien aikana lukiolaiset saivat monipuoliset lyhyet katsaukset myös erityyppisistä oppilaitoksiin. Kiertotalous ja ruoka -aihepiireissä (kolme webinaaria) olivat mukana Haaga-Helia AMK, Laurea-ammattikorkeakoulu sekä Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, energiateemassa (kaksi webinaaria) Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu ja Arcada sekä Arktisessa meri ja jää muutoksessa-webinaarissa Helsingin yliopisto Ilmakehätieteiden keskus.
Tunnin mittainen kokonaisuus toteutettiin yleensä klo 15-16 lyhyinä (10-15min) havainnollisina tietoiskuina, joiden ohessa selvitettiin mm. mentimeter-työkalulla myös kuulijoiden asenteita ja ajatuksia. Kunkin esityksen jälkeen oli mahdollista esittää omia kysymyksiä ja keskustella asiantuntijoiden kanssa.
Webinaarisarjaa pystyi seuraamaan mistä tahansa Suomen lukiosta ja tallenteita voi ja kannattaa jatkossakin käyttää rikastuttamaan tavallisia oppitunteja. Webinaarisarja toteutettiin ti-to-iltapäivisin ajatuksella kiinnostuneet opettajat ja opiskelijaryhmät saivat tulla paikalle yksin tai seurata lähetystä luokissa valkokankaalta. Osallistujamäärä vaihtelikin ajankohdasta ja aiheesta riippuen.
Vinkkejä opettajille
Tiiviitä 10-15 min asiantuntijaesitysten tallenteita kannattaa ehdottomasti hyödyntää elävöittämään normaaleja lukiokursseja.
Linkit tallenteisiin:
- Haaga-Helia AMK: Kiertotalous (9.8.2021) https://youtu.be/z5BtgwIxMqc
- Laurea AMK: Ruokahävikki ja ympäristövastuullisuus ravintola-alalla (12.10.2021) https://youtu.be/d_fKBQiGpQk
- Aalto-yliopisto, sähkötekniikan korkeakoulu: Energia (4.11.2021) https://youtu.be/HghLGdsQ17c
- Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta: Ruoantuotanto ja kulutus (19.1.2022) https://youtu.be/glEKIt4oRF8
- Arcada: Energi och hållbarhet (7.3.2022) https://youtu.be/rxaN0FYW7n0
- Helsingin yliopisto: Arktinen meri (3.5.2022) https://youtu.be/8P0T9loL300
Plussat
- Haastavan ongelman lähestyminen eri näkökulmista niin koulutuksellisesti kuin työelämän tehtävien kannalta.
- Webinaarien laaja-alaisuus niin tiedollisesti kuin abstraktius-konkreettisuustasollakin oli toteutettu onnistuneesti.
- Mentimeter-kyselyt aktivoivat kuuntelijoita kivasti.
- Asiantuntijaesitysten napakkuus mahdollistaa niiden hyödyntämisen tallenteina myös jälkikäteen osana oppitunteja.
- Etämahdollisuus helpottaa osallistumista ja tallenteet jatkokäyttöä.
Kehittämisideat
Loppukysely, jossa muutama asiakysymys luennosta (oma tarkistus, mitä jäi mieleen) ja avoin kenttä palautteelle.
Kuuntelijoiden kysymyksille anonyymi kysymysseinä voisi toimia chatia paremmin.