Tavoitteet
- Teematapahtuman järjestäminen etäyhteyksillä suurelle opiskelijaryhmälle Helsingin aikuislukiossa.
- Lukiolaiset perehtyvät työpajoissa hyvinvoinnin haasteisiin, ennaltaehkäisyyn ja siihen, miten ja keneltä voi saada apua ongelmatilanteissa.
Mitä tehtiin?
Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiaopiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat hyvinvoinnin haasteiden ennakointiin painottuvan tapahtuman koulumme 1. vuosikurssin ammattilukiolaisille Zoom-yhteyden avulla. Tilaisuuden alussa amk:n opiskelijat esittelivät omia opintopolkujaan ja antoivat tietoa ammattikorkeakoulussa opiskelusta. Tapahtumaan osallistui 48 opiskelijaa, jotka jaettiin kolmeen ryhmään. Kussakin ryhmässä oli mukana myös aikuislukion opettaja.
Jokainen ryhmä osallistui neljään 25 minuutin mittaiseen työpajaan. Teemoina olivat yksinäisyys ja mielenterveyden haasteet, koulukiusaaminen ja nuorten väkivalta sekä nuorten velkaantuminen ja köyhyyden vaikutukset arkeen. Esimerkiksi kiusaaminen ja kouluväkivalta -työpajassa lukiolaiset täyttivät Google Forms -kyselylomakkeen, jossa he pohtivat, miten itse reagoisi kiusaamistilanteessa ja tapahtuiko kuvitteellisessa tilanteessa rikos. Lomakkeen sisältö purettiin työpajassa yhdessä keskustellen. Velkaantumista käsittelevässä työpajassa katsottiin amk:n opiskelijoiden tekemä video pikavippeihin turvautuvasta nuoresta. Videon jälkeen lukiolaisten tehtävänä oli etsiä netistä tietoa tahoista, joiden avulla nuori pääsee pois velkaantumiskierteestä, ja täydentää yhteistä valkotaulua.
Työpajojen lopuksi auttavat tahot nimettiin selkeästi. Lukiolaisille tarjottiin myös mahdollisuus ottaa yhteyttä sosionomiaopiskeijoihin sähköpostitse ja näin saada henkilökohtaista tukea tapahtuman toteuttajilta.
Plussat
- Monipuoliset työtavat, itsenäinen tiedonhaku, valkotaulun käyttö, äänestäminen ja pelillisyys, aktivoivat opiskelijoita osallistumaan.
- Lukiolaisten saivat ajankohtaista tietoa niistä tahoista, joilta voi hakea apua kriisitilanteissa.
- Etäyhteydet mahdollistivat korkeakouluyhteistyön tekemisen korona-aikana.
- Sekä ammattilukiolaisten että sosionomiaopiskelijoiden antama palaute oli myönteistä.
Kehittämisideat
- Työpajoista toiseen siirtymisessä oli pieniä vaikeuksia, koska Zoom-ympäristö ei ollut ammattilukiolaisille tuttu.
- Kiusaamiseen ja nuorten väkivaltaan keskittyvä teema oli haastava ja monille rankka. Suunnitteluun ja amk:n opiskelijoiden ohjaamiseen kannattaa jatkossa käyttää enemmän aikaa.
- Tapahtuma olisi saattanut toimia paremmin lähiopetuksessa.