Tavoitteet
- Valmistaa yhdessä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa oppimateriaalia Suomen historian kursseille (HI3, HI5)
- Kokeilla uusia innovatiivisia tapoja tehdä lukioiden ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä
- Mallintaa yhteistyötä
- antaa lukiolaisille mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin ja jatko-opintomahdollisuuksiin
Mitä tehtiin?
Mukaan lähtivät Haaga-Helian Porvoon yksikkö, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin medialukio ja Helsingin aikuislukio. Tavoitteena oli valmistaa yhdessä lukiolaisten ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa videomateriaalia lukion Suomen historian kurssille porvoolaisista naisvaikuttajista. Projekti aloitettiin kaikkien oppilaitosten opettajien yhteistyönä. Aluksi ideoitiin ja suunniteltiin toteutusta Teams-palavereissa. Lukio-opettajat alkoivat syksyn aikana teettää omilla kursseillaan opiskelijoilla tehtäviä, joissa selvitettiin porvoolaisten naisvaikuttajien elämänvaiheita ja persoonia. Tehtävistä syntyvää aineistoa oli tarkoitus käyttää videoiden taustamateriaaleina.
Helsingin kuvataidelukio
Kuvataidelukiossa kahdella Itsenäisen Suomen historian kurssilla opiskelijat saivat tehtäväkseen valita yhden porvoolaisen naisen (listalta) ja perehtyä hänen tarinaansa. Arvioitavana kurssityönä he pareittain tai itsekseen kirjasivat ylös tietoja naisen elämän ja uran varrelta silmällä pitäen tulevaa videota. Työtä pohjustettiin katsomalla pari lyhyttä videota historiallisista aiheista. Opiskelijat pitivät tehtävää hauskana ja kiinnostavana. Tehtävää kehitettiin ryhmien välissä vielä niin, että kakkosryhmä sai tehtäväkseen myös kirjoittaa myyntipuheen, miksi juuri tämä nainen olisi valittava videon kohteeksi (brändäystä).
Yrittäjyyttä pohjustavalla soveltavalla Minä brändinä -kurssilla opiskelijat piirsivät tai toteuttivat muilla tekniikoilla muotokuvan valitsemastaan porvoolaisesta naisesta (listalta). He esittelivät lopuksi ryhmälle muotokuvan ja naisen tarinan ja ryhmä valitsi, kenen brändi tuntui kiinnostavimmalta.
Helsingin medialukio
Medialukiossa Itsenäisen Suomen historian kurssilla (HI3) sekä Ruotsin itämaasta Suomeksi -kurssiilla (HI5) opiskelijat perehtyivät verkkomateriaalin kautta autonomian ajan lopun tai itsenäisyyden ajan alun yhteen listalta valitsemaansa Suomen historian kannalta merkittävään porvoolaiseen naiseen. Kurssitehtävänä opiskelijoilla oli laatia yksin tai parinsa kanssa meemikuva tai modernisoitu mainosjuliste, jossa tämä ”naishahmo” esiintyy ominaiseen/tunnistettavaan tapaansa. Toteutustavan opiskelijat saivat valita vapaasti. Tuotokset olivat kirjavia. Osa piti tehtävää haastavana, osa mielenkiintoisena. Tuossa vaiheessa ajatuksena oli, että ainakin osaa tuotoksista voidaan hyödyntää Haaga-Helian lyhytvideoiden materiaalina.
Medialukion Taloustiedon (YH2) kurssilla perinteisen yritysessee-liiketoimintasuunnitelman tehtävänantoa muokattiin vastaamaan Haaga-Helian yhteistyöprojektia. Opiskelijat ohjeistetiin laatimaan oman Porvooseen sijoittuvan kuvitteellisen yrityksensä liiketoimintasuunnitelma siten, että heidän tuli valita yrityksensä tai sen tuottaman tavaran tai palvelun henkilöbrändiksi jonkun listalta valittavista Porvoon historian merkittävistä naisista. Erityisesti opiskelijoita pyydettiin visualisoimaan henkilöbrändi oman kuvitteellisen yrityksensä nimeen tai sen logoon. Yritysesseet arvioitiin asteikolla 0-100p ja huomioita kiinnitettiin mm. liiketoimintasuunnitelman yksityiskohtaisuuteen, toteuttamiskelpoisuuteen sekä tällä kertaa erityisesti Porvoon historian naishahmon brändäyksen hyödyntämiseen. Tehtävä onnistui jopa paremmin kuin historian kursseilla teetetty vastaava. Yritysesseen kytkeminen Porvooseen vaati opiskelijoilta itsenäistä perehtymistä Porvoon historiaan, markkina-ajattelua ja mainonnallista visualisointia. Kurssin aikana oletus oli, että tuotoksia voidaan hyödyntää Haaga-Helian opiskelijoiden lyhytvideoissa.
Helsingin aikuislukio
Helsingin aikuislukion ammattilukiolaisten tehtäväksi muodostui videoiden kielitietoisuuden ja ymmärrettävyyden arviointi. Koska projekti keskeytyi, emme päässeet arvioimaan valmiita videoita. Kuitenkin ehdimme keskustella yleisellä tasolla teemasta. Opiskelijat kokivat, että videoiden tekstitykset ja nopeuden säätämisen mahdollisuus ovat hyviä keinoja lisätä sisällön ymmärrettävyyttä.
Haaga-Helia
Seuraavassa vaiheessa Haaga-Helian opiskelijoiden oli tarkoitus tuottaa lyhyitä opetusvideoita porvoolaisista naisvaikuttajista ammattikorkeakoulun ”Inspirational Storytelling -kurssilla. Taustamateriaalina toimisi lukiolaisten koostama aineisto. Lisäksi suunnitteilla oli mm. yhteisiä työpajoja. Yhteistyö valitettavasti kuitenkin keskeytyi, koska Haaga-Heliassa ei saatu rekrytoitua tutkintouudistuksen vuoksi riittävästi opiskelijoita kurssille. Valmis lukiolaisten tuottama aineisto on kuitenkin olemassa ja käytettävissä myöhemmin.
Vinkkejä opettajille
Uusien yhteistyömuotojen pilotoinnissa kannattaa varautua yllätyksiin ja muuttuviin tilanteisiin.
Suunnittelussa olisi hyvä yrittää tunnistaa etukäteen mahdolliset epäjatkuvuuskohdat ja miettiä varasuunnitelma, miten yhteistyötä viedään eteenpäin näissä tilanteissa.
Yhteistyönvaiheita kannattaa viedä eteenpäin suht samanaikaisesti eri oppilaitoksissa, jotta muutostilanteet eivät aiheuta kenellekään lisätyötä.