Liitteenä tehtäväpaketti eurooppalaisen kristinuskon tutkimuksesta UE2
Tavoitteet
Opiskelija
- saa käsityksen Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehtävästä kirkkohistorian tutkimuksesta
- oppii videoon tutustumisen kautta ymmärtämään kristinuskoa tutkimuskohteena ja yhteiskunnassa näkyvänä ilmiönä.
- ymmärtää, miten ja mistä UE2 -opintojakson tutkimustieto syntyy. Tässä on toki hyvä muistaa, että kirkkohistoria on vain yksi tieteen ala, johon UE2 opintojakso pohjaa.
Mitä tehtiin?
UE2 kurssilla katsottiin Helsingin yliopiston professori Katharina Kunterin video Nykyajan kirkkohistoria muistuttaa meitä yksilön vastuusta. Lukiolaiset saivat tehtäväkseen vastata videosta laatimiini kysymyksiin ja tunnilla pohdittiin yhdessä eurooppalaisen kristinuskon historian tutkimusta ja haasteita. Tehtäväpaketti on liitettynä Tralla-kortin materiaaleihin.
Videon sisältö
- Video käsittelee kirkkohistoriaa tutkimuskohteena ja selvittää, miten esimerkiksi UE2 -opintojakson tutkimustieto syntyy.
- Video antaa hyvä kuvan kirkkohistorian tutkimisesta: Tutkijan työtä voi verrata tutkivaan journalismiin tai Indiana Jonesiin, joka löytää tuntemattomia aarteita arkistoista.
- Videon avulla voi myös vetää yhteyksiä Euroopan poliittiseen historiaan ja kristittyjen rooliin niin tasa-arvon puolustajana kuin holokaustiin osallisina.
- Video on englanninkielinen, mutta siihen saa suomenkielisen tekstin. Se kertoo myös, että yliopistomaailma on kansainvälinen ja tutkijat voivat hakeutua töihin eri puolille maailmaa.
Vinkkejä opettajille
Tralla-kortin liitteenä on tehtäväpaketti videoon. Tehtäväpaketti jakautuu kolmeen osaan, jotka käsittelevät: 1) tutkimuskohteita, 2) tutkimusmetodeja ja 3) miksi kirkkohistoria on tärkeää.
Videota voi käyttää
- joko opintojakson alussa pohtimaan jakson tutkimuksellista perustaa
- tai esim. sen jälkeen, kun on käsitelty keskeisten kirkkokuntien synty Euroopassa.
Video sopii keskustelun herättäjäksi koko ryhmälle tai tehtäväksi ryhmittäin.
Plussat
Videosta voi käyttää melko lyhyitä klippejä, ja esim. tutkimusta arkistoissa kuvaava kohta herätti osassa opiskelijoista ahaa-elämyksen: on siis mahdollista vielä työskennellä ei-digitaalisessa ympäristössä.
Kehittämisideat
Tutkija puhuu välillä hieman turhan yleisellä tasolla ja tässä opettaja voi pohtia konkreettisia esimerkkejä Euroopan kirkkohistoriasta (esim. kirkkojen toiminta natsi-Saksassa jne.)