Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • Yhteystiedot
  • English
  • Svenska
Tralla logo
  • Materiaalit
  • Ajankohtaista
  • Opettajalle
  • Info
  • Yhteystiedot
  • English
  • Svenska
Tuotekortti Maksuton

Etätutustumiset korkeakoulujen tarjontaan

Lukioiden korkeakouluyhteistyö pääkaupunkiseudulla
1.2.2022
Opintojen ohjaamisen täydentämiseksi kehitetty toimintamalli etänä tehtäviin korkeakoulututustumisiin. Mallia on mahdollista käyttää myös aineenopetuksessa. Kehitystyötä on tehty Lukioiden korkeakouluyhteistyö pääkaupunkiseudulla -hankkeen tuella. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
Avaa materiaali

Mistä on kyse?

Tavoitteet Tavoitteena mahdollistaa tutustumiset korkeakouluihin myös etäopiskeluiden kautta osana opintojen ohjausta. Mitä tehtiin? Laadimme opiskelijoille päivittyvän listan erilaisista etätutustumismahdollisuuksista eri
Laajenna

Tavoitteet

Tavoitteena mahdollistaa tutustumiset korkeakouluihin myös etäopiskeluiden kautta osana opintojen ohjausta.

Mitä tehtiin?

Laadimme opiskelijoille päivittyvän listan erilaisista etätutustumismahdollisuuksista eri korkeakouluihin (esim. Kampuspäivät eri oppilaitoksissa). Edellytimme jokaiselta tutustumista vähintään kuuteen tapahtumaan tai kohteeseen osana opintojen ohjauksen kurssia. Lisäksi laadimme sähköisen lomakkeen johon opiskelijat raportoivat lyhyesti korkeakoulututustumisten sisällön ja siihen liittyvät pohdinnat. Näiden ohella ohjeistettiin mahdollisuus omaan tiedonhakuun/omatoimiseen tutustumiseen kiinnostavien alojen suhteen.

Työvälineinä listan laadinnassa hyödynsimme Wilmaa ja raportoinnissa Google Forms-pohjaa. Google Forms-pohjassa olleet kysymykset lisättiin myös PDF-pohjaan, joka löytyy tämän Tralla-kortin liitteenä. Lomakkeen kysymykset tai lomake sellaisenaan on valmis käytettäväksi tutustumisten raportoinnissa tai toimii mallina raportin pohjan laadinnassa muulle mahdolliselle alustalle. Mahdolliseen sähköiseen kyselyyn voi kysymysten ohella pyytää halutessaan myös lisäämään liitteitä tai kuvia.

Vinkkejä opettajille / opinto-ohjaajille

Mistä alkuun käytännön toteutuksen kanssa?

Aluksi kannattaa tehdä pohjatyötä sopivien tapahtumien etsimisessä. Hyvänä lähteenä toimivat korkeakoulujen omat kotisivut ja mahdollinen liittyminen korkeakoulujen uutiskirjesähköpostilistoille. Tapahtumista tiedotetaan usein uutiset/ajankohtaiset -osioissa ja sähköpostien välityksellä. Vastaavasti etätutustumisten toteutusta voi laajentaa myös yritysyhteistyöhön jolloin kotisivujen ohella yritysten yhteyshenkilöiden tavoittaminen esittelymateriaalien löytämiseksi voi olla kannattavaa. Korkeakouluyhteistyötä ajatellen hyviä valmiita tapahtumalistauksia löytyy mm. seuraavista paikoista:

https://www.ammattikorkeakouluun.fi/tapahtumat/

https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/korkeakoulujen-hakijatapahtumat

Sopiva määrä tapahtumia voisi olla n. 15-25 tapahtumaa. Suuremman määrän osalta jonkinlaista karsintaa tapahtumista on järkevä tehdä, jotta tarjonta säilyy opiskelijalle helposti hahmotettavana. Esimerkiksi saman opiskeltavan alan esittelyä ei kannattane jokaisesta alaa tarjoavasta korkeakoulusta nostaa listaukseen tarjolle. Karsintaa voi tehdä myös kartoittamalla etukäteen opiskelijoiden kiinnostuksen kohteita tai esim. aineenopetuksen yhteydessä rajata alat vain opiskeltavaan oppiaineeseen liittyviksi.

Tapahtumien dokumentointi

Dokumentoinnissa on hyvä mahdollistaa käytettävästä alustasta riippuen myös kuvallinen ilmaisu ja pohdinnoille on hyvä antaa reilusti tilaa. Tästä syystä sähköinen palautus on toimivampi kuin paperinen vaihtoehto. Nämä siksi, että etätapaamisten kautta vuorovaikutus saattaa muutoin jäädä turhan ohueksi. Dokumentointia voi halutessaan myös terästää esityksellä, jos tutustujat ovat luokittain tai pienemmissä ryhmissä. Koko ikäluokan osalta esitelmien pitäminen veisi liikaa aikaa ja kiinnostus kuulla kaikkien esitykset voisi olla laimeaa.

Plussat

Hyvänä puolena että etätoteutuksen hyödyntämisessä oli se, että opiskelijan tapahtumatarjonta oli tavallista laajempaa ja maantieteellinen etäisyys ei ollut enää esteenä tutustumiseen. Myös etätutustumisten kautta mahdollistui myös sellaisia aloja aiempaa paremmin joita tavallisesti on ollut hankala saada esittelyyn koululla tapahtuvissa live-tilaisuuksissa.

Mallia voi käyttää myös aineenopetuksessa, jolloin tehtävänä voi olla esim. yhteen tilaisuuteen osallistuminen tai esittelytilaisuuden tallenteen katsominen opettajan antamista vaihtoehdoista.

Kehittämisideat

Käytännön toteutukset tapahtumista olivat kovin eritasoisia joten jatkoa ajatellen ennakkoon tehtävä tarjonnan kartoitus nousee suurempaan rooliin. Töiden palauttaminen myös kannattaa tehdä napakassa aikataulussa. Samanlaista ideaa voisi myös hyödyntää myös yrityksiin ja työelämääntutustumisessa.

Piilota

Mitä opitaan?

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminenVastuunottaminen

Mihin oppiaineeseen?

Kaikki oppiaineetOppilaan- ja opinto-ohjaus

Mikä sisältötyyppi?

Malli

Mille koulutusasteelle?

Lukiokoulutus

Aiheet?

Oppilaitos- ja yritysyhteistyö

Kesto?

KurssiLukukausi

Vaikeusaste?

Helppo ja nopea

Kieli?

Suomi

Avainsanat

Korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöOppimiskokonaisuus

Projektit

Lukioiden korkeakouluyhteistyö pääkaupunkiseudulla

Ota yhteyttä

Espoon kaupunki / Haukilahden lukio

Tralla logo
Tralla.fi
Eteläranta 10
00130 Helsinki
info@tralla.fi
  • Yhteystiedot
  • Info
  • Medialle ja kumppaneille
  • Tietosuoja- ja rekisteriseloste
© 2022 Yksityisyrittäjäin Säätiö