Tavoitteet
Vierailun avulla pilotoitiin ja kehitettiin Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan uutta lukiolaisille suunnattua lyhytkurssi-konseptia.
Lukiolaiset tutustuvat elintarviketieteiden laboratoriotöihin ja aistinvaraiseen tutkimukseen. Lukiolaiset harjoittelivat toimimista turvallisesti laboratoriossa
Lukiolaiset pääsivät tutustumaan Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tiloihin ja saivat tietoa ja kokemuksia korkeakouluopinnoista Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.
Mitä tehtiin?
Koulumme Alppilan lukion opiskelijat osallistuivat kolmen muun pääkaupunkiseudun lukion kanssa Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan pilotointiin nk. OMPPU-lyhytkurssille. Alppilasta osallistui biologian 3. kurssin (solubiologia) opiskelijat.
Ennakkotehtävät
Opiskelijat aloittivat kurssin opiskelun verkossa ja suorittivat alkukuulusteluna laboratorion työturvallisuuskuulustelun ennen osallistumista kurssin harjoitustyöhön. Työturvallisuuskuulustelu piti läpäistä, jotta pääsi jatkamaan eteenpäin ja tutustumaan harjoitustöihin.
Laboratoriotyöt Viikin kampuksella
Harjoitustyöt suoritettiin Viikissä elintarviketieteiden tiloissa lukuvuoden 1. jakson koeviikolla kurssin koepäivänä. Opiskelijaryhmämme jaettiin kahteen ja toinen aloitti laboratoriossa ompputyön parissa ja toinen ryhmä aloitti aistinvaraisen arvioinnin tekemisen. Laboratoriotyössä selvitettiin prosessoinnin vaikutusta omenavalmisteen C-vitamiinipitoisuuteen ja näytteiden aistinvaraisessa arvioinnissa omenoiden ominaisuuksiin omia aistejamme käyttäen.
Lisäksi teimme tutustumiskierroksen elintarviketieteiden laitoksella ja mm. prosessointilaboratoriossa. Opiskelijoille kerrottiin myös opiskelusta Helsingin yliopistolla ja erityisesti Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.
Laboratoriotyöskentelyä ja aistinvaraista arviointia ohjasivat tehtäviin koulutetut elintarviketieteiden opiskelijat.
Plussat
- Lukiolaisten mielestä ohjaajat olivat osaavia ja mukavia ja työskentelyilmapiiri oli kiva.
- Lukiolaisten mielestä laboratoriotyöskentely oli innostavaa ja kiinnostavaa
- Aistinvarainen arviointi oli kaikille aivan uutta ja mielenkiintoista.
Vinkkejä opettajille
- Uutinen Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan lukioyhteistyöstä. Omppu- lyhytkurssi sai tiedekunnan vuoden opetusteko-palkinnon.
- Lyhytkurssi soveltuu parhaiten osaksi lukion kemian kursseja /opintojaksoja tai biologian solukurssin / opintojakson suorittamista
- Lisätietoja Maatalou-metsätieteellisen tiedekunnan lukioyhteistyöstä: https://www.helsinki.fi/fi/maatalous-metsatieteellinen-tiedekunta/opetus-ja-opiskelu/oppilaitosyhteistyo