Tavoitteet
Kurssin tavoitteena oli tutustuttaa lukiolaiset arduinoihin, ohjelmointiin, kooditaiteen tekemiseen ja Aalto-yliopistoon.
Kurssin sisältö
Kurssille osallistui Helsingin kuvataidelukion ja Vuosaaren lukion opiskelijoita. Lukiolaiset kokoontuivat Aalto-yliopistoon kerran viikossa kolmeksi tunniksi kerrallaan 7 viikon ajan.
Kurssin aikana lukiolaiset perehtyivät mm. Arduinoihin, ohjelmointiin, elektroniikkalaitteiden suunnitteluun ja rakenteluun sekä kooditaiteen tekemiseen. Kurssi oli hyvin toiminnallinen ja perustui itse tekemiseen ja kokeilemiseen opettajan ohjeiden avulla. Lisäksi kurssilaiset tekivät ryhmissä oman pienen projektin, joka esiteltiin kurssin lopussa.
Kurssin aikana kurkistettiin myös Aalto-yliopiston ja Design Factoryn toimintaan. Aalto-yliopiston opiskelijalähettiläät kertoivat kiinnostavasti Aallon jatko-opintomahdollisuuksista, miten olivat itse päätyneet Aaltoon opiskelemaan ja minkälainen heidän tyypillinen opiskelupäivänsä on. Lisäksi opiskelijalähettiläät esittelivät kampusta lukiolaisille.
Kurssi järjestettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston Design Factoryn, Aalto juniorin ja Korkeakouluyhteistyömallin luominen Helsinkiin –hankkeen kanssa.
Korkeakouluyhteistyö
Kurssin opetus tapahtui korkeakoulun johdolla.
Arviointi
Kurssista sai suoritusmerkinnän.
Plussat
Kurssi onnistui hyvin. Opiskelijat pitivät kovasti kurssista ja kaikki suosittelisivat kurssia myös muille. Lukiolaiset kertoivat oppineensa paljon Arduinoista, ohjelmoinnista ja Aalto-yliopistosta. ja lukiolaiset nimesivät myös samat teemat mielenkiintoisimmaksi kurssilla.
”Kurssilla olleet kaikki aiheet olivat mielenkiintoisia, mutta minua kiinnosti enemmän elektroniikka ja sähköisten komponenttien kanssa työskentely.”
”Koko kurssi oli ylipäätään aika mielenkiintoisia mutta erilaiset kodaukset oli mielestäni kiinnostavia.”
”Arduino, ja yleisesti kaikki mahdollisuudet taiteenalalla”
Aalto-yliopiston kampus koettiin myös innostavana ja motivoivana paikkana kurssille.
”Yliopiston kampus on mielestäni tosi hyvä paikka pitää tämä kurssi koska sillä oppilas saa myös motivaation tulla yliopistoon tulevaisuudessa jatko opintoihin.”
Opintojen esittelyä ja kampuskierrosta pidettiin myös kiinnostavana.
” Yksi lukuvuoden parhaista tapauksista”
” Kierros oli hyvä, enemmänkin olisi ollut kiinnostava nähdä.”
Muutama opiskelija löysi myös tulevaisuuden jatko-opintopaikkansa:
”Unelmani olisi päästä tänne opiskelemaan.”
Kehitettävää ja jatkoideat
Lukiolaiset ehdottivat palautteessaan, että kurssikertoja kannattaisi lisätä yhdestä kahteen kertaan viikossa, jolloin kurssikerrat olisivat lyhyempiä. He olivat sitä mieltä, että lisämatkustaminen ei karsisi osallistujia, vaan kurssilla ehtisi oppia vielä enemmän aiheesta.