Innovationslägret i lågstadiet är ett sex timmar långt äventyr i kreativitetens och företagsamhetens värld. Lägret uppmuntrar barnen att bekanta sig med sina egna och gruppens styrkor, hitta på en idé till en produkt för ett miniföretag och presentera den för andra.
Lägret är för elever i årskurs 5 och 6 under ledning av lägerledare; man får ett nytt perspektiv på att göra och lära sig när det i stället för läraren är tutorer i högstadieåldern som visar exempel.
Arbetet under innovationslägret bygger på kontrollpunkter där man utför praktiska uppgifter. Med hjälp av uppgifterna bildar man team, observerar egna, kompisarnas och teamets styrkor och skapar innovationer. Med stöd av kontrollpunkterna kan man också till exempel skapa en temadag för hela skolan.
Innovationslägret kan genomföras i samarbete med skolan, kommunen, staden eller någon annan organisation, till exempel så att temat för lägret är cirkulär ekonomi eller hållbar utveckling. Med hjälp av lägret kan man också stöda samarbete mellan hem och skola. Man kan exempelvis bjuda in en arbetslivsrepresentant bland föräldrarna till lägret som volontär, till exempel för att ge en inspirerande presentation om produktdesign eller något annat relevant ämne.