Podcasteista inspiraatiota yrittäjyyskasvatukseen

Podcastit ovat nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa. Tilastokeskuksen (2019) mukaan podcasteja oli kuunnellut tai ladannut useampi kuin joka toinen 16–34-vuotias. Podcastit tarjoavat viihteen lisäksi mainion tavan oppia uutta ja hankkia tietoa ajasta ja paikasta riippumatta. Podcastit tarjoavat mahdollisuuden hyödyntää digiteknologiaa ja äänitteiden voimaa opetuksessa.

Podcastien avulla on mahdollista monipuolistaa opetusmuotoja ja tukea erilaisia oppijoita. Parhaimmillaan niillä voidaan täydentää opetuksen sisältöä ja/tai parantaa opiskelijoiden oppimiskokemusta. Podcastien hyödyntäminen on oltava kuitenkin pedagogisesti perusteltavissa ja tehtävänannot sekä oikeanlainen ohjaus ovat tärkeässä roolissa myös podcasteja hyödyntäessä. Podcasteja voidaan hyödyntää esimerkiksi käänteisessä opetuksessa tai johdantomateriaalina tulevaan aiheeseen.

Tralla.fi:n materiaaleihin ollaan loppukevään aikana lisäämässä yrittäjyyskasvatukseen sopivia podcast-jaksoja ja niihin liittyviä pohdintatehtäviä. Kokosimme listan podcasteista, jotka keskittyvät yrittäjyyden teemoihin nimenomaan nuorten näkökulmasta. Podcastien jaksoista löytyy keskustelua omien unelmien tärkeydestä, monenlaisia yrittäjätarinoita sekä vinkkejä nuorille, jotka pohtivat yrittäjyyttä tai ovat jo yrittäjyyden alkutaipaleella.

Tralla.fi:n yrittäjyysaiheiset podcast -vinkit

 

  • Uskalla yrittää -podcast: Nuoret yrittäjät ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen keskustelevat mielenkiintoisten vieraiden kanssa taloudesta, yrittäjyydestä ja työelämästä. Podcast jakautuu yrittäjätarina-, asiantuntija- ja keskustelujaksoihin. Asiantuntijoiden jargon suodatetaan nuorille ymmärrettäväksi. Podcastia julkaisee Nuori Yrittäjyys ry.
  • Ylös ja yritä! -podcast: Nuorille suunnattu Lari Lehdon ja Jone Korven isännöimä yrittäjyyteen rohkaiseva rento, asiantunteva ja viihdyttävä podcast. Katso myös Ylös ja yritä! Talkshow.
  • Johannes Laineen Kohti Unelmia -podcast tarjoaa inspiraatiota ja mielenkiintoisia tarinoita opetuksineen elämästä, yrittäjyydestä ja unelmista.
  • Kupli ja Yritä on kahden nuoren naisyrittäjän podcast yrittäjyydestä, sen kohokohdista ja haasteista.
  • Yripodi for Evripodi -podcastissa pureudutaan yrittäjyyteen toden teolla, mutta tietenkin huumorilla. Mikrofonin takaa löytyvät juontaja-yrittäjä, jokapaikan tasohöylä Harri ”itsmeharry.fi” Kolehmainen ja ehkä koko maailman pelastava, suomen urhein yrittäjä Juha Järvinen aka. Perintäritari.
  • OAMKin Oulu ProLearn YouTube-kanavalla mm. Innocast – Työelämäpolkujen ja yrittäjyyden äärellä, ProLearn podcast: yrittäjyyskasvatus ja työelämätaidot sekä yrittäjätarinoita.
  • YES Talk on YES-verkoston tuottama podcast, jossa juttelemme yrittäjyyskasvatuksen arjesta, ihmisistä ja ilmiöistä.
  • Puhu rahasta on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Jaksoissa pohditaan rahaa – sen hankintaa, hallintaa ja merkityksiä – elämän ja yhteiskunnan eri osa-alueilla.
  • Maikat Manittaa on hyvän mielen podcast rahasta, taloudesta ja sijoittamisesta. Podcastissa puhutaan raha-asioista ymmärrettävästi.
  • Olen yrittäjä-podcastissa tavataan Suomen kiinnostavimpia uskaltajia, kokeilijoita ja yrittäjiä. Mikko Leppilammen luotsaamissa keskusteluissa sukelletaan erilaisiin yrittäjätarinoihin ja tutustutaan rohkean yrittäjyyden yllättäviin uusiin kasvoihin. Podcastin tarjoaa Fennia. Tästä pääset podcastiin. 

 

Vinkkaa yrittäjyyteen ja nuoriin liittyvä podcast info(at)tralla.fi. Päivitämme listaa vinkkien perusteella.

Loppukevään aikana Trallan materiaaleihin tulossa lisää podcasteja ja niihin liittyviä lyhyitä tehtäviä opetuksessa hyödynnettäväksi. Seuraa siis päivittyviä materiaalejamme!

Lähteet:

Tilastokeskus 2019. https://www.stat.fi/til/sutivi/2019/sutivi_2019_2019-11-07_kat_001_fi.html

Podcast on monipuolinen opetuksessa hyödynnettävä työkalu, jonka käytöstä voi hyötyä niin opettaja kuin opiskelijakin, 2020. Valtakunnallinen DigiErko-verkosto

Liitetyt materiaalit

YES Talk -podcast