Mitä nuoret ajattelevat yrittäjyyskasvatuksesta? Lue 15-vuotiaan Aaronin mietteet

Aaron Eloranta työskenteli Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijana Talous ja nuoret TATissa kesäkuussa 2021. Lue Aaronin mietteet yrittäjämäisistä valmiuksista:

”Yritykset ovat yhteiskunnan perusta. Yritykset luovat palveluita, sekä työpaikkoja ihmisille. Yrittäjyys ammattina on näkemäni mukaan suosittu valinta, jonka takia yrittäjyyskasvatus on tärkeässä roolissa tulevaisuuden kannalta. Tämä johtuu siitä, että monet haluavat jossain kohtaa elämänsä varrella perustaa yrityksen, jolloin voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Tällöin aiempi opetus voi olla kullan arvoista.

Itse olen ollut erittäin onnekas yrittäjyyskasvatuksen suhteen. Vanhempani ja opettajani ovat olleet kannustavia yrittäjämäiseen asenteeseen jo alakoulusta lähtien. Kotikunnassani on ollut mahdollisuus hakea yrittäjyysluokalle normaalin yläkoululuokan sijaan ja olin päättänyt hakea jo monta vuotta ennen hakemuksen lähettämistä.

Päästyäni yrittäjyysluokalle huomasin sen olevan juuri sitä, mitä toivoin. Hyvän luokkahengen lisäksi yrittäjyysluokalla olen saanut oppia ryhmätyöskentelytaitoja saadessamme tehdä tavallista enemmän ryhmätöitä, oppinut esiintymään ihmisten edessä sitä kolme vuotta harjoitellessa, sekä tapaamaan tuntemattomia ihmisiä yritykseni parissa.

Yrittäjyysluokan paras asia voi monesta olla oman NY-yrityksen perustaminen. Olen itse samaa mieltä, sillä sain kouluaikana tehdä jotain mielenkiintoista kavereideni kanssa ja tienata samalla. Yrityksemme kanssa työskennellessä opimme kaikki paljon niin kompromissien tekemisestä liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja myyntipuheluihin.

Kaiken tämän lisäksi olen saanut yrittäjyysluokalla parantaa niin itseluottamustani kuin sosiaalisia taitojani. Olen myös ymmärtänyt hyvän ryhmähengen tärkeyden ja tunnollisuuden merkityksen. Opimme myös kaikki, että omat hommat on pakko tehdä, kun muut luottavat sinuun.

Kaikki yrittäjämäiset taitoni eivät kuitenkaan tule pelkästään koulusta. Olen oppinut loppuun asti yrittämistä ja kommunikaatiota jalkapalloa pelatessani. Iso kiitos kuuluu myös perheenjäsenilleni. Niin Isälleni, joka on opettanut kärsivällisyyden tärkeyden, äidilleni, joka on opettanut rehellisyyden merkityksen ja siskolleni, joka on auttanut minua saamaan iloa oppimiseen.

Ylipäätänsä olen onnellinen, että yrittäjähenkisyys on iso osa elämääni ja suosittelen siihen perehtymistä kaikille. Toivon, että pääsen toteuttamaan unelmiani yrittäjyyden parissa elämäni aikana. ”